Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 3 augustus 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

KLM-grondpersoneel voert actie

Tussen 19.30 en 21.00 uur willen grondmedewerkers van KLM op Schiphol het werk neerleggen om zo te protesteren tegen onder meer het uitblijven van een loonsverhoging. Ze zullen dan bijvoorbeeld geen bagage in- of uitladen en geen vliegtuigen naar de startbaan duwen. De werkonderbreking treft volgens FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha waarschijnlijk tientallen vluchten. KLM heeft een kort geding aangespannen tegen de actie. Dat geding dient woensdagmiddag. 

Ajax in actie tegen PAOK

In het Griekse Thessaloniki speelt Ajax woensdagavond de tweede wedstrijd tegen PAOK Saloniki, in de derde voorronde van de Champions League. In Amsterdam werd het 1-1, waardoor Ajax voor een lastige taak staat in Griekenland. Bij winst gaat Ajax door naar de play-offs; het laatste obstakel op weg naar de groepsfase van de Champions League. Als Ajax het niet redt, belandt de ploeg van trainer Peter Bosz in de play-offs voor de Europa League. Het duel begint om 20.30 uur en wordt uitgezonden op Ziggo Sport. 

Belangrijke verkiezingen in Zuid-Afrika

Woensdag staan in Zuid-Afrika belangrijke lokale verkiezingen op het programma. Mogelijk verliest het ANC van Jacob Zuma de meerderheid in enkele grote stedelijke gebieden, waaronder Johannesburg en Pretoria. Het ANC, de anti-apartheidspartij van onder meer Nelson Mandela, heeft de Zuid-Afrikaanse politiek sinds 1994 gedomineerd, maar Zuma ligt onder vuur. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor machtsmisbruik en corrupte praktijken

ING publiceert cijfers eerste halfjaar 2016

De bank kwam vorige week redelijk uit de stresstest van de Europese Bankenautoriteit. ING scoorde beter dan Rabobank, maar iets minder dan ABN Amro. In het eerste kwartaal boekte ING bijna 30 procent minder winst dan een jaar eerder. Hoewel de bank minder kwijt was aan slechte leningen, moest ING wel meer neertellen vanwege een nieuw toezichtsregime.

Start voetbaltoernooi Olympische Spelen

De Olympische Spelen beginnen vrijdag pas officieel, maar in het olympische voetbaltoernooi bij de vrouwen staan woensdag al de eerste wedstrijden op het programma. Onder meer Duitsland, Australië, Zweden en Brazilië komen in actie. Nederland wist zich niet te plaatsen. 

Lees meer over Rio 2016

En verder:

- Publiceert het CBS om 2.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag cijfers met betrekking tot het aantal verdrinkingen in 2015. 

Weer en verkeer: 

Woensdag begint met bewolking en lichte regen. Later op de dag gaat het van het zuiden uit harder regenen, meldt het KNMI. Het wordt maximaal 20 graden.

Op de weg is het woensdag rustig: de Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht geen - of vrijwel geen - spits.