Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Zwarte zaterdag in Frankrijk

In Frankrijk wordt de eerste zogenaamde 'zwarte zaterdag' van het jaar verwacht. Op de Franse snelwegen zal het erg druk worden door de grote stroom aan vakantiegangers. De ANWB raadt automobilisten aan om de ergste drukte op de Franse snelwegen te mijden. Vorig jaar zorgde de eerste zwarte zaterdag voor meer dan 800 kilometer aan files in Frankrijk. 

Kwalificatie GP Duitsland

Zaterdag wordt op de Hockenheimring de kwalificatie verreden voor de Grand Prix van Duitsland, die zondag op het programma staat. Max Verstappen en zijn 21 collega-coureurs gaan om 14.00 uur de baan op. De race, die zondag ook om 14.00 uur start, is de laatste voor de zomerstop in de koningsklasse. 28 augustus staat de volgende race in België op de kalender.

Nasleep stresstest banken

De Europese Bankenautoriteit (EBA) presenteerde vrijdagavond de resultaten van een stresstest van Europese banken. 51 banken uit vijftien lidstaten van de Europese Unie werden onderzocht, waaronder vier Nederlandse banken. De banken konden dit jaar niet slagen of zakken voor de test, maar werden beoordeeld op hun incasseringsvermogen om eventuele nieuwe financiële klappen op te vangen. Zaterdag zullen media en politici veel te melden hebben over de implicaties van de uitkomsten van de stresstest.  

En verder:

- Is het zaterdag 'Internationale Dag van de Vriendschap'. "Laten we op deze dag de warme banden die onze gemeeschappelijke menselijkheid versterken koesteren", zegt VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon. 

- Organiseert de brandweer zaterdag een nationale inloopdag. Bezoekers kunnen in voertuigen kijken, een brand blussen en een voordeur inrammen. De inloopdag begint om 13.00 uur. 

- Gaat in Amsterdam op het Westergasterrein het jaarlijkse Milkshake Festival van start. De vijfde editie van het succesvolle feest, dat uitdraagt dat ieder mens zichzelf moet kunnen zijn, duurt twee dagen.

Weer en verkeer: 

Zaterdag is een redelijk bewolkte dag. Met name in het zuidoosten van Nederland regent het af en toe, maar in het noordwesten breekt de zon af en toe door. Het wordt ongeveer 21 graden. 

In Frankrijk zal het druk zijn op de weg, maar ook in Nederland kunnen automobilisten op bepaalde plekken hinder ondervinden. Bij Assen zorgt het Truckstar Festival zaterdag en zondag mogelijk voor opstoppingen, en bij Rotterdam kan het Zomercarnaval problemen op de weg veroorzaken. De A50 tussen Veghel en Nistelrode is tot vijf augustus gesloten vanwege onderhoud.