Acties grondpersoneel KLM, AZ en Heracles in actie in Europa League

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Acties grondpersoneel KLM

Een deel van het grondpersoneel van KLM zal donderdag actievoeren, omdat het bedrijf niet wil ingaan op cao-eisen van vakbond FNV. De vakbond kondigde woensdag in eerste instantie publieksvriendelijke acties aan om de KLM-directie onder druk te zetten. Later volgen mogelijk stakingen.

Kwartaalcijfers Shell

Olie- en gasconcern Shell komt donderdagochtend met zijn cijfers over het tweede kwartaal. Het bedrijf heeft al langere tijd last van de dalende prijzen voor olie en gas. Vorig kwartaal bleek de winst van het bedrijf ruimschoots te zijn gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Shell heeft daarna aangekondigd minder te investeren en banen te schrappen.

Eerste wedstrijd Heracles in Europa League

Heracles speelt donderdag de eerste Europese wedstrijd in de geschiedenis van de club. De club uit Almelo speelt in de derde voorronde tegen Arouca uit Portugal. AZ speelt donderdagavond tegen PAS Giannina dat ook een Europees debuut maakt. De winnaar van de tweestrijd gaat naar de play-offs, waarin een plaats in de groepsfase kan worden veilig gesteld.

Uitspraak rechtszaak explosie Drachten

De rechter doet donderdag uitspraak in de zaak rond de explosie van een flat in Drachten. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de dader tbs met dwangverpleging geëist tegen een 47-jarige man die ervan wordt verdacht een flatgebouw in Drachten te hebben laten ontploffen door de gaskraan open te draaien. De man zou volgens zijn psychiater en psycholoog volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Volgens de officier van justitie heeft een gevangenisstraf geen enkele zin. 

En verder:

- Is het donderdag Wereld Hepatitisdag. 

- Onderbreekt Bondskanselier Angela Merkel haar zomervakantie om een korte persverklaring te geven over de aanslagen in onder andere München en Ansbach. 

Weer en verkeer: 

In de ochtend is er nog wat kans op mist, maar al vroeg in de ochtend trekt deze mist ook weer weg. In het noorden schijnt donderdag geregeld de zon. In de rest van het land is het afwisselend bewolkt met her en der kans op een bui. Bij een matige wind wordt het tussen de 20 en 23 graden. 

De ANWB verwacht dat het donderdag rustig op de weg is vanwege de zomervakantie.

Tip de redactie