Moorden, aanslagen en ontvoeringen. Meer dan twintig jaar was Duitsland in de ban van de radicaal-linkse terreur van de Rote Armee Fraktion (RAF). 

Hun gewapend verzet tegen het 'imperialistische systeem' kostte meer dan dertig mensen het leven, onder wie hooggeplaatste personen uit bedrijfsleven en politiek.

Voorloper van de RAF was de Baader-Meinhof-groep, opgericht door Andreas Baader en de journalist Ulrike Meinhof.

Ontstaan tijdens de studentenopstanden van de jaren zestig concentreert deze 'eerste generatie' zich uit woede over de Vietnam-oorlog vooral op Amerikaanse instellingen. Pas na massale politie-inzet weten de autoriteiten in 1972 de harde kern op te pakken en is deze eerste fase ten einde.

Tweede generatie

Zonder duidelijke politieke motieven zet de 'tweede generatie' de terreuracties drie jaar later voort. Hun leiders zijn vanaf 1977 Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt.

Hun belangrijkste doel wordt de vrijlating van de 'eerste generatie'. Het geweld concentreert zich in 1977 in wat de geschiedenisboeken is ingegaan als de 'Duitse herfst'. De terroristen vermoorden onder meer een hoofdaanklager en een bankier.

Kaping

Als de staat niet op de eisen tot vrijlating ingaat, ontvoert de RAF in september de voorzitter van de Duitse werkgeversorganisatie, Hans Martin Schleyer, en dreigt hem te doden. Om hun eisen kracht bij te zetten, kapen Palestijnse militanten op 13 oktober een toestel van Lufthansa.

Ondanks grote druk houdt bondskanselier Helmut Schmidt zijn rug recht. Na een paar dagen maken commando's met een bestorming een einde aan de kaping.

Nog diezelfde dag plegen Baader en de medeveroordeelden Ensslin en Raspe in de gevangenis zelfmoord en wordt Schleyer met drie schoten vermoord. Klar en Mohnhaupt duiken onder en weten nog tot 1982 aan de greep van de politie te ontkomen.

Moorden

De 'derde generatie' gaat vervolgens door met een golf van geweld. De leden plegen een reeks professioneel uitgevoerde moorden.

Slachtoffers zijn onder anderen een topman van Siemens (1986), de voorzitter van de Duitse Bank (1989), en in 1991 de leider van de Treuhand, het agentschap dat voormalige Oost-Duitse staatsbedrijven privatiseerde. Pas in april 1998 heft de terreurgroep zich op.

Nederland

Ook in Nederland liet de RAF een dodelijk spoor na. Ons land was al in de jaren zeventig een belangrijke schuilplaats voor de terroristen.

Hoewel de RAF op Nederlands grondgebied geen terroristische acties voor ogen had, kwam het wel tot gewelddadige confrontaties. In 1977 werd een Utrechtse brigadier doodgeschoten door RAF-lid Knut Folkerts. Een jaar later kwamen door een schietpartij met RAF-leden in Kerkrade twee Nederlandse douaniers om het leven.