Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Hitte op tweede dag Nijmeegse Vierdaagse

Woensdag is de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse, die bekend staat als de "dag van Wijchen". De route leidt de wandelaars vanuit Nijmegen via Beuningen en Wijchen. Lopers op de 30 en 40 kilometer mogen een half uur eerder starten, omdat in Gelderland en Noord-Brabant het nationaal hitteplan van kracht is. Dat heeft het bestuur van de Vierdaagse dinsdag besloten. Er worden temperaturen van rond de dertig graden verwacht.

Uitspraak hoger beroep gruwelmoord Emmeloord

Woensdag is de uitspraak in het hoger beroep tegen een 51 jarige man en zijn 24-jarige zoon voor een gruwelmoord in Emmeloord. Het tweetal werd eerder veroordeeld tot respectievelijk veertien en tien jaar cel en tbs voor de moord op een 54-jarige plaatsgenoot. Eerst werd met een hamer op de schedel van het slachtoffer ingeslagen. Toen hij niet bezweek werd zijn nek gebroken. Vervolgens werd het lichaam in brand gestoken. De verdachten waren op bezoek bij het slachtoffer, na flink drankgebruik ontstond ruzie. De eisen: zestien jaar cel (vader) en tien jaar en tbs (zoon).

Zware bergetappe in Tour de France

In de zeventiende rit van de Tour de France ligt de start in het Zwitserse Bern. In 184,5 kilometer rijdt het peloton in een zware bergrit naar Finhaut-Emosson. De zwaarste beproeving wacht de renners in de laatste kilometers. De beklimming van de Col de la Forclaz is er eentje van de eerste categorie: 10,4 kilometer klimmen met een stijgingspercentage van 8,4 procent. Daarna volgt de beklimming van de buitencategorie naar de finish in Finhaut-Emosson. Het laatste deel daarvan is het zwaarst, met een stijgingspercentage van 12,3 procent.

Bijeenkomst van coalitie tegen IS

Woensdag begint een bijeenkomst van de internationale coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) op de Amerikaanse luchtmacht- en marinebasis Andrews nabij Washington. De ministers van Defensie
bespreken de huidige stand van zaken en nieuw te nemen stappen. De Franse president Hollande stelde na de aanslag in Nice vorige week dat hij de strijd tegen IS wil intensiveren. Minister van Defensie Hennis is niet aanwezig. Nederland laat zich 'ambtelijk vertegenwoordigen', aldus een woordvoerder. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is donderdag wel aanwezig.

Bill Cosby weer voor de rechter

Acteur Bill Cosby moet zich woensdag weer melden in de rechtbank. Hij staat terecht voor de vermeende aanranding van Andrea Constand. Cosby wordt verdacht van meer dan vijftig gevallen van seksueel misbruik. Of de acteur daadwerkelijk zal verschijnen is onzeker, deze week werd bekend dat de komiek niets meer zou kunnen zien en daardoor veroordeeld is tot een bestaan binnenshuis.

En verder:

- Beantwoordt de Britse premier Theresa May woensdag voor het eerst sinds haar aanstelling vragen in het parlement. 

Weer en verkeer

Woensdag wordt de heetste dag van de week met maxima van 29 tot plaatselijk 34 graden. Het is daarbij eerst vrij zonnig, later ontstaan meer wolken en enkele stevige onweersbuien. Donderdag is het minder heet en valt er soms een bui.

De ANWB verwacht woensdag een rustige spits, door vakanties in de regio Noord en Midden.