Donald Trump is deze week officieel gekozen tot de Republikeinse presidentskandidaat. Tijdens de Republikeinse conventie deze week in Cleveland staat de zakenman centraal. Vanwege zijn kanidatuur belooft het een ongebruikelijke conventie te worden. 

Normaal gesproken is het evenement een feestelijke aangelegenheid, waarbij de Republikeinen hun partijprogramma uiteenzetten en definitief het startschot geven voor de campagne om het Witte Huis. Vier dagen lang wordt de partij gepromoot om alvast extra kiezers aan zich te binden. Maar dit keer is het anders wanneer de partij waarschijnlijk de ongebruikelijkste kandidaat ooit officieel nomineert.

Trump is inmiddels officieel kandidaat. Dat werd hij pas wanneer hij de stemmen van voldoende gedelegeerden kreeg. Het merendeel van de gedelegeerden was vanwege de voorverkiezingen echter wel verbonden aan een stem voor Trump dus zijn nominatie kon haast niet missen. 

Toch was er een groep binnen de Republikeinse partij die op de eerste conventiedag nog een uiterste poging deed om Trump de kandidatuur te onthouden; de Never Trump-beweging.

De beweging onder leiding van Kendal Unruh kon echter op weinig steun rekenen. De meeste Republikeinen hadden zich neergelegd bij de onvermijdelijke nominatie van Trump.

Sprekers

Tijdens de conventie zal veel afhangen van de toon die Trump aanslaat. Er vallen voor de Republikeinen namelijk veel stemmen te winnen in de blanke arbeidersklasse. Maar een boodschap voor die groep valt moeilijk te rijmen met eventuele plannen voor minderheden en vrouwen, die een belangrijk aandeel hebben in de staten waar de strijd tussen de Republikeinen en Democraten spannend gaat worden.

Tijdens het evenement komen naast Trump ook talloze andere sprekers voorbij. Daarin is een sleutelrol wegggelegd voor zijn familie. Zo gaf Trumps vrouw Melania maandag een speech. Dat kwam haar op beschuldigingen van plagiaat te staan. Delen uit haar toespraak zouden sterk overeenkomen met passages van Michelle Obama's speech tijdens de Democratische conventie van 2008.

Ook vertellen immigratieactivisten over hun familieleden die zijn gedood door immigranten die illegaal in de VS verbleven. Om de democratische kandidaat Hillary Clinton in een kwaad daglicht te zetten stonden maandag onder meer overlevenden van de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi op het podium.

Make America Safe Again

Het recente geweld tegen agenten zal ook zeker ter sprake komen. Onlangs kwamen bij schietpartijen in Dallas en Baton Rouge meerdere agenten om het leven. 

Trump gooide zondag al olie op het vuur door te stellen dat het land ernstig verdeeld is. "We proberen IS te verslaan, maar onze eigen mensen doden onze eigen agenten", zo sprak hij.

Daarom is 'Make America Safe Again' een van de thema’s. Deze slogan van Trump wordt respectievelijk gevolgd door 'Make America Work Again', 'Make America First Again' en 'Make America One Again. Dit sluit aan op de het overkoepelende thema dat Trump al tijdens de voorverkiezingen hanteerde: Make America Great Again.

Conservatieve punten 

In het beoogde partijprogramma dat deze week ter sprake komt staan enkele traditionele conservatieve punten zoals het afschaffen van het homohuwelijk en abortus. Deze inzichten komen grotendeels niet bij Trump vandaan, maar staan na de vergaderingen met het partijcomité toch in het programma.

Daar staat tegenover dat bepaalde speerpunten van Trump, zoals de muur aan de zuidgrens met Mexico en het aanpassen van de internationale handelsverdragen, van groot belang zijn. Nu de balans is opgemaakt, wordt gezegd dat Trump een ruk heeft gemaakt in de conservatieve richting van de rest van de partij.

Verdeeldheid

Alhoewel de conventie dus vooral om Trump en zijn ideeën zal draaien, moet Trump wel waken voor de verdeeldheid in binnen de partij. Zo is daar bijvoorbeeld de moeilijke verhouding tussen Trump en Paul Ryan. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden steunt Trump alleen om de Republikeinen bij elkaar te houden.

Het thuisblijven van meerdere Republikeinse prominenten illustreert de verdeeldheid in de partij. Zo zijn beide oud-presidenten Bush en ook voormalig presidentskandidaat Mitt Romney afwezig. Allen vanwege hun meningsverschillen met Trump. De miljardair probeert die gaten op te vullen met beroemdheden, zijn familieleden en minder bekende politici. 

Veiligheid

Naast de zorgen van de Republikeinen, zijn de veiligheidsdiensten ook niet helemaal gerust op de conventie. Verschillende belangenorganisaties met verschillende opvattingen hebben protesten aangekondigd.

Daar komt bovenop dat Ohio een 'open carry-beleid’ voert, dat houdt in dat mensen met een wapenvergunning hun wapen in het openbaar en zichtbaar mogen dragen, ook op het terrein van het evenement. Na de recente schietpartijen in Dallas en Baton Rouge zal de politie alert moeten zijn.