Nijmeegse Vierdaagse van start en Trump officieel presidentskandidaat

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 19 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Nijmeegse Vierdaagse van start

Het is dit jaar de honderdste editie van de loop en 47.166 deelnemers gaan van start. Voor de komende dagen zijn hoge temperaturen voorspeld. De organisatie van de Vierdaagse zorgt daarom dinsdag voor extra watertappunten langs het parcours van de eerste wandeldag. Ook tijdens de Vierdaagsefeesten in het centrum van Nijmegen wordt extra water uitgedeeld.  

Het medisch team van de Vierdaagse raadt aanstaande lopers aan om voorafgaand vast een halve liter extra te drinken als voorbereiding op de warme tocht. Wandelaars moeten dinsdag regelmatig eten en drinken, ook als ze geen dorst of honger hebben. Bij hoge temperatuur met weing wind kan het Vierdaagsebestuur dinsdag besluiten om de routes in te korten of een uur eerder te starten.

Trump officieel aangewezen als presidentskandidaat Republikeinen

Tijdens de Republikeinse conventie deze week in Cleveland staat de zakenman centraal. Zijn kandidaatschap is echter pas zeker wanneer hij de stemmen van voldoende gedelegeerden krijgt. Het merendeel van de gedelegeerden is vanwege de voorverkiezingen wel verbonden aan een stem voor Trump. Een kleine groep binnen de Republikeinse partij deed nog een uiterste poging om Trump de kandidatuur te onthouden, maar die beweging onder leiding van Kendal Unruh kreeg te weinig steun.

Rechter buigt zich over huisarrest Bandidos

Het gaat om het huisarrest van verschillende leden van de motorclub die vorig jaar zijn opgepakt, waaronder voorman Harrie Ramakers. De leden zijn allemaal sinds november weer op vrije voeten, maar zijn sindsdien aan huis gekluisterd en hebben onder meer contactverboden. Het heeft lang genoeg geduurd, vinden hun advocaten. In mei 2015 pakte de politie negentien Bandidos op. Ze worden onder meer verdacht van afpersing, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

Kwartaalcijfers AksoNobel en TomTom

AkzoNobel en TomTom komen dinsdag met hun resultaten over het tweede kwartaal. AkzoNobel boekte in het voorgaande kwartaal nog een hogere winst, maar de winst nam af door lagere prijzen en wisselkoerseffecten. TomTom wist de omzet en winst in het eerste kwartaal te verhogen. Het bedrijf verkocht in die periode minder aan consumenten, maar meer aan autofabrikanten. 

En verder:

- Is het een rustdag voor de Tour de France.

- Wordt de eerste Vrije Statenvergadering uit 1572 herdacht. Die vergadering vond plaats in de Statenzaal van Het Hof en vormde de eerste stap op weg naar een onafhankelijk en vrij Nederland.

Weer en verkeer: 

Dinsdag doet de temperatuur er een schepje bovenop vergeleken maandag. Het wordt 25 tot 30 graden, het warmst in het zuiden. Daarbij is het zonnig met slechts enkele stapelwolken. Op de stranden is in de middag kans op zeewind.

De ANWB verwacht in het noorden en midden van het land de minste files omdat daar de schoolvakanties zijn begonnen. In het zuiden moeten ze nog even door en wordt voor de ochtend en avond een normale spits verwacht.

Tip de redactie