Reacties wereldleiders op poging tot staatsgreep in Turkije

Meerdere regeringsleiders hebben gereageerd op de mislukte staatsgreep in Turkije, hieronder een overzicht van de verschillende wereldleiders.

Donald Tusk, president van de EU, roept op tot een snelle terugkeer van de constitutionele orde in Turkije. Tusk zegt dat het land een "sleutelrol" heeft met betrekking tot de EU. "De EU steunt de democratisch gekozen overheid volledig."

De Verenigde Staten roept op de regering in Turkije te steunen. Zowel president Obama als de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry lieten telefonisch weten vertrouwen te hebben in de Turkse president Erdogan. Tevens werd de oproep gedaan om geweld en bloedverschiet te allen tijde te voorkomen.

Ook China roept op tot een snel herstel van de orde in het land, aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken. Voor zover bekend zijn er geen Chinezen gewond geraakt bij de mislukte staatsgreep.

Merkel

Duitsland stelt dat de Turkse democratie gerespecteerd dient te worden. De Duitse overheid laat dan ook weten achter de regering in Turkije te staan, aldus de woordvoerder van de Bondskanselier Angela Merkel. "Alles moet gedaan worden om levens te beschermen." 

De Japanse premier Shinzo Abe laat ook weten achter Turkije te staan. "Ik hoop ten zeerste dat de situatie snel normaliseert en dat de vrede en orde terugkeren."

Lees meer over:
Tip de redactie