In de Franse stad Nice is donderdagavond 14 juli een aanslag gepleegd tijdens de nationale feestdag. Een vrachtwagen reed op een boulevard op het feestende publiek in. Dit is wat we nu weten over de aanslag.

Er zijn zeker 84 doden gevallen.

Onder hen zijn tien kinderen. In totaal raakten 202 mensen gewond. De slachtoffers kwamen uit Algerije, Duitsland, Armenië, België, Brazilië, Estland, de Verenigde Staten, Georgië, Italië, Kazachstan, Madagascar, Marokko, Polen, Rusland, Roemenië, Zwitserland, Tunesië, Turkije en Oekraïne.

De vrachtwagen reed in op de mensenmassa op de boulevard Promenade des Anglais. 

Dit gebeurde rond 22.30 uur. Het voertuig reed met grote snelheid en vervolgde zijn weg zo'n twee kilometer over de boulevard. Hierdoor werden tientallen mensen meegesleept en overreden. 

Ter hoogte van het Palais de la Méditerranée werd de chauffeur, de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel, in de vrachtwagen doodgeschoten door de politie.

Dader Bouhlel radicaliseerde in korte tijd.

Bouhlel was een Tunesiër die met een verblijfsvergunning in Frankrijk woonde. Hij werd geboren in de Tunesische plaats Msaken en bezocht de gemeente vier jaar geleden voor het laatst.

Volgens de Franse autoriteiten is Bouhlel de laatste tijd snel geradicaliseerd.Vrienden en familieleden melden dat Boulel tot voor kort geen enkele interesse had in religie.

Bouhlel was een bekende van de politie. Hij had een strafblad en was eerder veroordeeld voor huiselijk geweld. In maart werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens gebruik van geweld bij een verkeersruzie. Bouhlel gooide een houten pallet naar iemand na een verkeersongeval. Hij was niet bekend bij de veiligheidsdiensten.

Bouhlel kreeg hulp van anderen. 

De Franse aanklager François Molins zegt dat de dader hulp kreeg van zeker vier mannen en één vrouw. Bouhlel zou maanden met de voorbereidingen voor de aanslag bezig zijn geweest en de promenade eerder hebben bezocht. 

Eén van de medeverdachten filmde op de promenade kort na het drama. Een andere verdachte zou in de vrachtwagen naast Bouhlel hebben gezeten, kort voordat hij de promenade opreed. 

Op maandag 25 juli arresteerde de Franse politie nog eens twee verdachten. 

De aanslag is opgeëist door Islamitische Staat.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft anderhalve dag na de aanslag de verantwoordelijkheid geclaimd. Dit gebeurde via het eigen persbureau van IS, Amaq

Volgens IS is de aanslag uitgevoerd door een "soldaat van Islamitische Staat, die heeft gereageerd op onze oproep om landen die onderdeel zijn van coalitie tegen IS te treffen". 

Hollande heeft de noodtoestand met drie maanden verlengd. 

Eerder op donderdag zei hij dat de noodtoestand, die sinds de aanslagen op Parijs 13 november gold, op 26 juli wordt opgeheven. Door de noodtoestand krijgt de politie extra bevoegdheden en worden andere veiligheidsmaatregelen ingevoerd.

Ook werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd en gingen de vlaggen in Frankrijk halfstok. 

Video: Vrachtwagen rijdt in op publiek in Nice

Frankrijk vierde de nationale feestdag.

In Frankrijk was het de donderdag van de aanslag Quatorze Juillet, een nationale feestdag waarop de onafhankelijkheid van Frankrijk wordt gevierd. Op 14 juli 1789 werd de Bastille bestormd. Die bestorming wordt gezien als het beginpunt van de Franse Revolutie, die een einde maakte aan het absolutisme.

De feestdag, die de eenheid van het land moet benadrukken, wordt onder meer gevierd met vuurwerk. In Nice waren donderdagavond dertigduizend mensen op de been om naar het vuurwerk te kijken. 

De wereld heeft met afschuw gereageerd op de aanslag.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in een verklaring laten weten mee te leven met Frankrijk. Hij spreekt van een "gruwelijke terroristische aanslag". Hij zegt ook dat de Verenigde Staten alles zullen doen om de Fransen te helpen bij het onderzoek naar de aanslag en om zij die verantwoordelijk zijn te berechten.

Premier Mark Rutte heeft geschokt gereageerd op de aanslag. "Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen."

"Europa staat verenigd achter het Franse volk en de regering in de strijd tegen geweld en haat.'' Met die woorden heeft de president van de Europese Unie Donald Tusk op de aanslag in Nice gereageerd.