Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 14 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Rentebesluit Bank of England (BoE)

De Bank of England (BoE) maakt donderdag zijn rentebesluit bekend. Het is de eerste rentevergadering voor de Britse centrale bank na het Brexit-referendum. Veel economen verwachten dat de centrale bank de rente zal verlagen om de negatieve gevolgen van de Brexit te verzachten. Het zou de eerste renteverlaging in ruim zeven jaar zijn. Daarnaast wordt gerekend op de aankondiging van meer stimuleringsmaatregelen. 

Zitting in zaak gasexplosie Drachten

In de rechtbank in Leeuwarden vindt donderdag de inhoudelijke behandeling plaats in de zaak over de grote explosie in een flatgebouw in Drachten in december van 2015. Een 46-jarige man zou tijdens kerst zijn gaskraan open hebben gezet met de explosie tot gevolg. Het flatgebouw liep daardoor grote schade op en raakte door instortingsgevaar onbewoonbaar. Van de 38 appartementen zijn er twaalf ingestort.

Twaalfde etappe Tour 

De twaalfde etappe van de Tour de France voert donderdag van Montpellier naar de welbekende Mont Ventoux. De etappe, die verreden wordt op de de Franse nationale feestdag quatorze Julliet, telt in totaal 184 kilometer. De renners hebben in het begin te maken met een vlakke aanloop maar finishen dus op een berg van de buitencategorie. De finish is donderdag echter niet boven op de Mont Ventoux, maar zeven kilometer daarvoor, omdat verwachte windstoten de veiligheid van de renners in gevaar kunnen brengen. 

Drukte op Franse wegen houdt aan

Voor veel Fransen is woensdag een lang weekeinde. In combinatie met schoolvakanties in andere landen kan dit zorgen voor drukte op de Franse wegen. Naar verwacht zal het vaststaan op belangrijke knelpunten zoals de rondwegen van Parijs en Bordeaux en de de snelwegen A7/A9 tussen Lyon en Orange, de A10/A63 bij Orléans, Tours en Bordeaux en de A71/A75 Vierzon - Beziers. 

En verder:

Komt het CBS met cijfers over de internationale handel in mei. 

- Ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry de Russische president Poetin om de situatie Syrië en Oekraïne te bespreken. 

Weer en verkeer: 

Donderdag is er van tijd tot tijd ruimte voor de zon, maar is er ook kans op een enkele bui. Bij een stevige wind uit het noordwesten wordt het ongeveer 18 graden.

De ANWB verwacht voor donderdag een normale spits, zowel voor de ochtend als voor de avond. In het midden van het land kan het rustiger dan normaal zijn op de wegen, vanwege de schoolvakanties in die regio.