Dit is wat we weten over de protesten tegen het politiegeweld in de VS
In Baton Rouge, Louisiana werd dinsdag 5 juli de 37-jarige Alton Sterling door een blanke agent doodgeschoten.
De politie kwam af op een anonieme melding dat iemand met een wapen rond zou lopen. Zij benaderden Sterling en werkten hem met een taser tegen de grond. Hierna ontstond een worsteling, waarbij een agent een pistool trok en hem doodschoot. Het incident werd gefilmd; de opname verspreidde zich razendsnel via de sociale media en wekte veel woede.
In Saint Paul, Minnesota werd woensdag 6 juli de 32-jarige Philando Castile door een agent doodgeschoten.
Castile werd aangehouden bij een verkeerscontrole. Omdat hij een wapen zou hebben (waarvoor hij een vergunning had), trok ook hier een agent zijn pistool en schoot Castile dood. Castille had overigens een vergunnig voor dit wapen. Ook dit geval werd gefilmd, door zijn vrouw die ook in de auto zat. Wederom veroorzaakte het filmpje, dat zich in hoog tempo over internet verspreidde, veel woede.
Na de twee incidenten gingen Amerikanen in talloze grote steden de straat op.
Een vreedzame demonstratie in Dallas liep vrijdag enorm uit de hand, toen een 25-jarige donkere veteraan het vuur opende op agenten. Vijf agenten kwamen om het leven. President Barack Obama haastte zich te zeggen dat het om een ‘lone wolf’ ging. De politie in Dallas kreeg veel steunbetuigingen na het incident.
De onrust houdt echter aan.
Vooral in Baton Rouge en Saint Paul zijn het afgelopen weekeinde elke dag vele honderden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het geweld van politieagenten tegen donkere Amerikanen. In veel gevallen starten de protesten vreedzaam, maar in een aantal gevallen liepen de gemoederen uiteindelijk hoog op. Dit leidde tot confrontaties waarbij stenen, flessen en brandbommen naar de politie werden gegooid. In Saint Paul raakten tientallen agenten gewond. In het weekeinde zijn in beide steden enkele honderden demonstranten aangehouden.
Obama maant tot kalmte.
Na de twee incidenten erkende Obama in een toesprak dat racisme onder agenten een probleem is, maar dat een werkgroep er hard aan werkt dit probleem aan te pakken. De werkgroep werd in het leven geroepen na eerdere incidenten in 2014 en 2015 waarbij ook donkere Amerikanen tijdens arrestaties of confrontaties met de politie om het leven kwamen. Obama beklemtoont ook elke keer dat het merendeel van de Amerikaanse agenten geen racisten zijn en naar eer en geweten hun werk doen.
Cijfers bevestigen dat donkere Amerikanen een grotere kans lopen te worden neergeschoten door de politie dan blanke Amerikanen.
Er zijn verschillende onderzoeken, maar uit alle cijfers blijkt dat vooral jonge donkere Amerikanen een grote kans lopen om door politiekogels om het leven te komen dan Amerikanen van andere etnische afkomst. Een grote recente studie van The Guardian spreekt zelfs van een negen maal zo grote kans. Afro-Amerikanen vormen 12 procent van de totale bevolking van de VS.