Uitspraak zaak Van Rey, Tiende etappe in Tour

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 12 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Uitspraak in zaak tegen Jos van Rey

Dinsdag doet de rechtbank in Rotterdam uitspraak in de zaak tegen Jos van Rey. De oud-VVD'er wordt verdacht van corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Hij heeft in zijn functie als wethouder van Roermond smeergeld aangenomen van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, stelt het OM. De eis tegen Van Rey, die alles ontkent, is twee jaar cel. Tegen medeverdachten Van Pol is eveneens twee jaar cel geëist en tegen oud-wethouder Tilman Schreurs 180 uur taakstraf.

Tour verlaat Pyreneeën in tiende etappe

Na de fraaie zege van Tom Dumoulin in de negende een etappe en de aansluitende rustdag volgt dinsdag de tiende etappe in de Tour de France. Die gaat van Andorra naar Revel over 197 km. De renners verlaten de Pyreneeën. Aan het begin van de etappe zit direct een zware beklimming, maar daarna is het grotendeels vlak tot aan de finish. Chris Froome is nog steeds de man in het geel.

Clinton en Sanders voeren samen campagne

Hillary Clinton en Bernie Sanders voeren dinsdag voor het eerst samen campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De twee kandidaten van de Democratische partij zullen beklemtonen dat eensgezindheid het land verder helpt en dat de economie voor iedereen moet functioneren en niet alleen voor de elite aan de top. De verwachting is dat Sanders dinsdag zijn steun uitspreekt voor Clinton. Hij heeft eerder al gezegd dat er op Clinton moet worden gestemd om de omstreden Republikeinse kandidaat Donald Trump te verslaan.

Besluit over claims China Zuid-Chinese Zee

Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag besluit dinsdag over een aanklacht van de Filipijnen. Die werd in 2013 ingediend vanwege territoriale claims door China van gebieden in de Zuid-Chinese Zee. China zelf zegt de beslissing niet te erkennen. Claims van China en daarop volgende militaire activiteiten in het gebied hebben de spanningen de afgelopen jaren verhoogd tussen China en met name Vietnam, Japan, de Filipijnen en de Verenigde Staten.

Obama in Dallas

President Obama is dinsdag in Dallas in navolging van de dodelijke schietpartij van afgelopen vrijdag, waarbij vijf agenten omkwamen. Hij bezoekt nabestaanden en zal spreken tijdens een herdenkingsdienst. Obama zal naar verwachting een poging doen om de opgelopen spanningen in navolging van de dood van twee donkere mannen door politiegeweld te verlagen. Voormalig president George W. Bush spreekt ook tijdens de dienst.

En verder:

- Is er in Peking een top tussen China en de Europese Unie ove  bilaterale, politieke en economische banden .

Weer en verkeer:

Dinsdag is het opnieuw wisselend met soms zon, stapelwolken en verspreid buien met kans op onweer. Het wordt 19 tot 22 graden en de zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Woensdag en donderdag blijft het wisselend en koel met maxima rond 18 graden. Vanaf vrijdag wordt het geleidelijk wat warmer.

Lees meer over:
Tip de redactie