Wat is er aan de hand in Zuid-Sudan?

Hoewel de burgeroorlog in Zuid-Sudan nog vers in het geheugen ligt, lijkt een nieuwe oorlog op handen sinds de recente geweldadigheden. Wat is er aan de hand in het jongste land ter wereld?

Afgelopen week gingen aanhangers van president Salva Kiir op de vuist met aanhangers van vice-president Riek Machar.

Vrijdag begonnen de gevechten bij het kantoor van president Kiir, die op dat moment in gesprek was met rebellenleider Machar. Zaterdag werden die gevechten voortgezet. Op beide dagen zouden samen zeker 130 doden zijn gevallen. Zaterdag wordt beschouwd als de bloedigste dag sinds de afscheiding van Sudan in 2011. En ook zondag was het raak, in totaal zouden er in het hele weekend uiteindelijk 272 mensen omkomen.

De geweldadigheden vallen samen met de vijfde verjaardag van Zuid-Sudan.

In januari 2011 koos de Zuid-Sudanese bevolking middels een referendum voor onafhankelijkheid van de rest van Sudan. In de twintig jaar daarvoor woedde er een hevige burgeroorlog tussen het noorden en zuiden van het land, waarbij meer dan twee miljoen mensen om het leven kwamen. Op 9 juli 2011 werd Zuid-Sudan uiteindelijk onafhankelijk. 

De VN-Veiligheidsraad kwam afgelopen zondag direct met spoed samen om de situatie in het Afrikaanse land te bespreken.

De raad kwam op verzoek van de Verenigde Staten bijeen. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei te vrezen dat de Zuid-Sudanese leiders hun strijders onvoldoende in de hand hebben. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties was geschokt door de hervatting van het geweld. Hij riep beide kanten op de gevechten te stoppen.

De vrees voor een nieuwe burgeroorlog groeit.

In september 2015 sloten president Kiir en Machar nog een vredesdeal om zo als nieuwe regering het land te gaan besturen. In de jaren daarvoor, sinds december 2013, werd het land verscheurd door oorlog tussen troepen die trouw zijn aan Kiir en militairen die zijn voormalige plaatsvervanger Machar steunen. De regering van Kiir lijkt opnieuw te gaan falen nu het de aanhangers van beide leiders niet in de hand weet te houden.

De geweldadigheden spelen zich af langs etnische lijnen.

De meeste aanhangers van president Kiir zijn afkomstig van de Dinka, die de grootste bevolkingsgroep vormen in Zuid-Sudan. Vice-president Machar is een Nuer, een stam die traditioneel al eeuwen in conflict is met de Dinka en in de minderheid is in het nieuwe Afrikaanse land.

De onderlinge verschillen tussen beide stammen werden al tijdens de Britse overheersing eind negentiende eeuw versterkt: de Dinka waren meer meegaand met de Britten dan de Nuer, en beschouwden de Nuer zodoende als vijand.

Lees meer over:
Tip de redactie