De 25-jarige Micah Johnson schoot vanuit een hinderlaag vrijdag 8 juli tijdens een protestmars in de Texaanse stad Dallas vijf politieagenten dood. Negen anderen, waaronder zeven agenten en twee burgers, raakten gewond.

De demonstratie in Dallas werd georganiseerd vanwege politiegeweld in twee andere steden.

Johnson opende het vuur tijdens een demonstratie die gehouden werd naar aanleiding van twee incidenten waarbij eerder die week twee donkere mannen omkwamen nadat ze werden neergeschoten door de politie.

Een man werd neergeschoten door een agent bij een verkeerscontrole in de Amerikaanse staat Minnesota. De man overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het tweede slachtoffer kwam om in Louisiana. De 37-jarige Alton Sterling werd dinsdag (lokale tijd) in de stad Baton Rouge vlak voor een winkel door twee agenten met verschillende schoten in zijn borst en rug gedood.

Video: Chaos tijdens schietpartij Dallas

Chaos tijdens schietpartij bij protest politiegeweld Dallas
Chaos tijdens schietpartij bij protest politiegeweld Dallas

De sluipschutter handelde alleen volgens de burgemeester van Dallas.

Johnson was de enige schutter volgens de burgemeester van Dallas. Gouverneur van Texas Greg Abbott benadrukte dat het nog steeds belangrijk is om uit te zoeken of Johnson geen handlangers had. De openbaar aanklager van Texas was ook nog niet zeker of de schutter alleen handelde.

De schutter zei dat er door het centrum van Dallas explosieven verspreid lagen, maar na intensief zoeken werden die niet aangetroffen.

De schietpartij is veroordeeld door leidende figuren van de burgerorganisatie BlackLivesMatter die protesteert tegen politiegeweld in de VS.

De Amerikaanse politie vond vuurwapens en onderdelen voor een bom in het huis van Johnson.

Bij doorzoekingen van het huis van de schutter zijn vuurwapens, munitie en onderdelen voor het maken van een bom gevonden.

Ook vond de politie kogelwerende vesten en een schrift met daarin gevechtstactieken. Een 25-jarige man is aangehouden in het pand. De reden voor zijn arrestatie is niet bekendgemaakt.

Johnson werd om het leven gebracht met een bomrobot.

Een vuurgevecht brak uit tussen de schutter en de politie, nadat urenlange onderhandelingen na de schietpartij tevergeefs waren geweest. Een bomrobot werd uiteindelijk ingezet, omdat de politie niet nog meer levens van agenten in gevaar wilde brengen. "We zagen geen andere oplossing", zei politiechef van Dallas, David Brown.

Een explosief op een robot reed naar de schutter toe. Daar is de bom tot ontploffing gebracht. Johnson overleed aan zijn verwondingen.

Barack Obama reageerde met afschuw op de schietpartij.

De Amerikaanse president sprak van een "kwaadaardige en berekenende" aanval op de politie. Hij zegde de autoriteiten in de Texaanse stad zijn volledige steun toe bij de afwikkeling van de ''immense tragedie''.

Op dinsdag bracht Obama een bezoek aan Dallas. In een toespraak riep hij op tot saamhorigheid.