Finale Wimbledon bij de vrouwen en drukte op Franse wegen

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Tweede dag NAVO-top in Polen

Tijdens de NAVO-top staat onder andere de versterking van de militaire activiteiten in het oosten van Europa op de agenda. Zo kwamen de leiders van de 28 NAVO-landen vrijdag al tot een akkoord over het stationeren van troepen in Polen en de Baltische staten ter afschrikking van Rusland. Polen en de Baltische staten dringen al lange tijd aan op een prominentere aanwezigheid van de NAVO in hun landen vanwege het toenemende machtsvertoon van Rusland.

Drukte op Franse wegen

Zaterdag en zondag zal het op de Franse wegen voor het eerst deze zomer druk zijn vanwege vakantieverkeer. De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht minimaal 600 kilometer file met een piek tijdens lunchtijd voor in het bijzonder op de wegen richting het zuiden. Vooral de Autoroute du Soleil, oftewel de A7 tussen Lyon en Orange, zal zwaar belast worden door vakantiegangers. De ANWB adviseert in juli en augustus niet op zaterdag door Frankrijk te rijden vanwege de drukte.

Vijfde verjaardag Zuid-Sudan

In januari 2011 koos de Zuid-Sudanese bevolking middels een referendum voor onafhankelijkheid. In de twintig jaar daarvoor woedde er een hevige burgeroorlog tussen Noord- en Zuid-Sudan, daarbij kwamen meer dan twee miljoen mensen om. En nog steeds is het erg onrustig in het jonge land. Aanhangers van de regering en de oppositie blijven burgers doden, ontvoeren en verjagen. Het conflict tekent zich langs etnische lijnen af.

Finale Wimbledon bij de vrouwen

De finale gaat bij de vrouwen tussen Serena Williams en Angelique Kerber. De Duitse hield Serena's zus, Venus, uit de finale. Met haar zege voorkwam de 28-jarige Kerber dat het voor de vijfde keer op Wimbledon tot een 'Sister Act' zou komen. Dat gebeurde in 2009 voor het laatst, toen Venus en Serena allebei de finale bereikten. Wel staan de Amerikaanse zussen zaterdag gezamenlijk in de finale van het dubbelspel van Wimbledon. Daar treffen ze de Hongaarse Timea Babos en Yaroslava Shvedova uit Kazachstan

Achtste etappe Tour de France

De rit gaat van Van Pau naar Bagnères-de-Luchon, over een afstand van 184 km. Het is de eerste serieuze bergrit in de Pyreneeën, met vier flinke beklimmingen en een finish net na een afdaling. De Belg Greg Van Avermaert draagt ook zaterdag de gele trui. Voor het eerst deze Tour zullen de favorieten voor het algemeen klassement de strijd aangaan met elkaar.

En verder:

- Is het de tweede dag van North Sea Jazz en staan onder meer Charlie Wilson en Earth, Wind & Fire op het podium.

- Vinden de kwalificaties voor de Grand Prix van Groot-Brittannië plaats op het circuit van Silverstone in Northamptonshire.

Weer:

Zaterdag schijnt de zon geregeld en blijft het op de meeste plaatsen droog. Met 21 tot 24 graden wordt het warm. Zondag loopt de temperatuur verder op naar 24 tot 28 graden. Vooral landinwaarts ontstaan buien, maar er is ook ruimte voor de zon.

Tip de redactie