Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

NAVO-top in Polen

Leiders van de 28 NAVO-landen komen vrijdag bij elkaar in Polen om de voorbije NAVO-acties te evalueren en de koers voor de komende tijd vast te stellen. Tijdens deze NAVO-top staat onder andere de versterking van de militaire activiteiten in het oosten van Europa op de agenda. Ook is de verwachting dat de huidige relatie met Rusland besproken wordt. Namens Nederland zijn premier Rutte, minister Koenders en minister Hennis aanwezig in Warschau, waar de top gehouden wordt. 

Uitspraak in zaak piloten Easyjet

De rechter doet vrijdag uitspraak in de zaak tussen de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en easyJet over de stakingsbreking van de luchtvaartmaatschappij. Nederlandse piloten van easyJet legden eind juni het werk neer vanwege vastgelopen onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden, maar de maatschappij zette ter vervanging buitenlandse piloten in. De rechter had beide partijen geadviseerd opnieuw om tafel te gaan. Vanwege het uitblijven van een akkoord, heeft VNV de rechter gevraagd vrijdag alsnog uitspraak te doen in het kort geding. 

Zevende etappe Tour de France

De renners trekken vrijdagmiddag voor het eerst de bergen in. De rit, die start om 13.10 uur, loopt door de Pyreneeën en is ruim 162 kilometer lang. De zevende etappe eidigt met de beklimming van de Col d’Aspin met een gemiddelde stijging van 6,5 procent. 

Dafne Schippers in actie op EK atletiek

Vrijdag is de finale op het EK atletiek in het Olympisch Stadion van Amsterdam van de 100 meter bij de vrouwen, het enige onderdeel waar Dafne Schippers aan deelneemt. Ze geldt als grote favoriet op deze afstand. Donderdagavond wist Martina op de 100 meter voor mannen al goud te winnen. Verspringer Ignisious Gaisah behaalde een bronzen medaille. 

North Sea Jazz Festival van start

In Rotterdam gaat vrijdag het North Sea Jazz Festival van start. In verschillende zalen in Ahoy treden drie dagen lang internationale artiesten op. Tijdens deze 41e editie staan onder andere Earth, Wind & Fire, Diana Krall, Buddy Guy, Level 42, Pharrell Williams, Branford Marsalis Quartet en Simply Red op het podium. 

En verder:

- Is de fotosessie van de zomer met de koninklijke familie. 

- Opent een tentoonstelling in het Louwman Museum in Den Haag waarbij de Porsches te zien zijn die de voormalige Rijkspolitie gebruikte. 

- Begint het zomerreces in de Tweede Kamer. Het zomerreces duurt tot en met 5 september. Leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs in de regio midden hebben daarnaast hun laatste schooldag voor de zomervakantie. 

Weer en verkeer:

Vrijdag begint de dag nog met bewolking en her en der een bui. Later op de dag is er steeds meer ruimte voor de zon, maar blijft er kans bestaan op wat regen. Bij een matige wind uit het zuidwesten wordt het tussen de 18 en 22 graden. 

Voor vrijdagochtend verwacht de ANWB een normale spits. Omdat vrijdagmiddag in de regio midden de schoolvakanties beginnen, kan het vooral in het midden en het zuiden van het land drukker zijn dan normaal tijdens de avondspits.