Op de 27e dag van het EK in Frankrijk staat de eerste halve finale op het programma. Portugal strijdt in Lyon met Wales om een plek in de finale. Duitsland of Frankrijk zal daarin de tegenstander zijn.

21.00 uur, Parc Olympique Lyonnais in Lyon: Portugal-Wales

Wales en Portugal werden vooraf zeker niet gerekend tot de favorieten voor een plek in de finale. De Portugezen waren hooguit outsider en van het debuterende Wales werd nog veel minder verwacht. De ploeg van bondscoach Chris Coleman is dan ook samen met IJsland (dat in de kwartfinales verloor van Frankrijk) de verrassing van het toernooi. Slechts twee keer eerder (sinds de invoering van het poulesysteem in 1980) schopte een debutant het tot de laatste vier, te weten Portugal (EK 1984) en Zweden (EK 1992). Dat was ook meteen het eindstation voor die twee landen. Debutant Wales jaagt woensdagavond dus op een primeur.

Weetje over de wedstrijd

De wedstrijd in Lyon is vooral een duel tussen de twee duurste voetballers van de wereld: Real Madrid-aanvallers Gareth Bale en Cristiano Ronaldo. Bale, die overkwam van Tottenham Hotspur, kostte Real Madrid in 2013 een dikke 100 miljoen euro. Vier jaar eerder betaalde de 'Koninklijke' ongeveer 94 miljoen euro aan Manchester United voor Ronaldo. Overigens wordt het pas de eerste keer dat de twee ploeggenoten van Real Madrid tegenover elkaar staan met hun land. De meest recente ontmoeting tussen Wales en Portugal is namelijk al zestien jaar geleden (2 juni 2000) en die wonnen de Portugezen met 3-0 door goals van Luis Figo, Sa Pinto en Capucho.

Spelers om in de gaten te houden

Aan de kant van Wales zorgde Hal Robson-Kanu voor een unicum, want de aanvaller is de eerste speler ooit die meer dan één keer scoorde op een EK terwijl hij niet op het hoogste niveau speelt in een land. De transfervrije Robson-Kanu stond tot een paar dagen geleden onder contract in het Championship, het tweede niveau in Engeland, bij het bescheiden Reading. Vooral door zijn doelpunt in de kwartfinale tegen België is de kans groot dat hij spoedig zal worden opgepikt door een Premier League-club. Met een Cruijffiaanse beweging stuurde hij twee verdedigers de verkeerde kant op, waarna hij beheerst binnenschoot.

Aan Portugese kant zijn alle ogen uiteraard weer gericht op Cristiano Ronaldo, maar als de vedette van Real Madrid achter de bal gaat staan bij een vrije trap dan kunt u gerust even wegkijken. De 31-jarige aanvaller nam op zijn grote toernooien (de EK's van 2004, 2008, 2012 en 2016 en de WK's van 2006, 2010 en 2014) in totaal al 41 vrije trappen en die gingen allemaal mis.

Programma donderdag 7 juli
21.00 uur in Marseille: Duitsland-Frankrijk

Bekijk het speelschema en de statistieken van het EK