Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 6 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Portugal en Wales spelen eerste halve finale EK

Woensdag wordt in Lyon met Purtugal tegen Wales de eerste halve finale van het EK in Frankrijk gespeeld. Het duel dat om 21.00 uur is onder meer een treffen tussen Cristiano Ronaldo en Gareth Bale, de twee duurste spelers ter wereld en sterspelers van Real Madrid. De winnaar treft zondag in Parijs de winnaar van de andere halve finale tussen Duitsland en thuisland Frankrijk. 

Pistorius hoort straf na hoger beroep

Oscar Pistorius hoort op woensdag welke straf hij krijgt voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De atleet schoot zijn Steenkamp in februari 2013 dood door in totaal vier keer door de wc-deur te schieten.  Aanvankelijk kreeg de Zuid-Afrikaans vijf jaar cel voor 'dood door schuld', maar in hoger beroep werd bepaald dat Pistorius voor moord moet worden veroordeeld. 

Vijfde Touretappe gaat naar Le Lioran

De vijfde etappe van de Tour de France gat woensdag van Limoges naar Le Lioran, over 216 km.
Het is de eerste heuvelachtige etappe, met zes beklimmingen, waarvan twee van de 2 categorie. De finish in Le Lioran is ook heuvelop. Peter Sagan draagt ook woensdag de gele leiderstrui. 

Uitspraak in hoger beroep Ratelband

Woensdag is de uitspraak in het hoger beroep tegen Emile Ratelband. De positiviteitsgoeroe werd veroordeeld tot een boete van 750 euro voor het schoppen van zijn ex-vrouw Moon, van bedreiging werd hij vrijgesproken. In het hoger beroep is een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van één maand geëist. 

Eerste dag EK atletiek in Nederland

Woensdag is de eerste wedstrijddag van het EK atletiek in Amsterdam. De grootste blikvanger van de Nederlandse ploeg is Dafne Schippers, die uitkomt op de 100 meter en de 4x100 meter estafette. De Utrechtse is de regerend Europees kampioene op de 100 meter en met 10,83 seconden tot dusver ook de snelste van dit jaar in Europa. Het EK duurt tot zondag 10 juli en speelt zich hoofdzakelijk af in het Olympisch Stadion.

En verder:

- Wordt door veel moslims wereldwijd het Suikerfeest gevierd, het einde van de vastenmaand ramadan.

- Doet het gerechtshof uitspraak over een aantal verzoeken van de verdediging van Gerard T., ook bekend als de Utrechtste serieverkrachter.

- Wordt in Londen een lijvig rapport gepubliceerd over de Britse rol in de Irak-oorlog. Dat kan vergaande consequenties hebben voor voormalig premier Tony Blair.

Weer en verkeer:

Na een vrijwel droge nacht schijnt woensdag overal de zon geregeld. Zeer lokaal valt misschien nog een bui. Het wordt 17 tot 20 graden. Vanaf donderdag wordt het een aantal dagen zomers met zonnige perioden, slechts een enkele bui en oplopende temperaturen. In het weekend is het 's middags 22 tot 27 graden.

De ANWB verwacht woensdag een normale ochtendspits.