Dinsdag oordeelt de hoge raad in de grootste vastgoedfraudezaak van Nederland: Klimop. De hoofdverdachte Jan van V. werd in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar. Wat houdt de zaak-Klimop precies in? 

In 2006 startte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie een onderzoek naar fraude bij de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten van Bouwfonds (tegenwoordig de Rabo Vastgoedgroep) en Philips Pensioenfonds.

Er zouden rekeningen zijn verhoogd en rekeningen zijn verstuurd waar geen diensten voor werden geleverd. Het geld kwam via een omweg terecht bij een netwerk van verdachten. 

Ook werden er pakketten onroerend goed verhandeld voor een prijs die ver onder de onder de daadwerkelijke waarde lag. De meerprijs werd via een verdeelsleutel verdeeld onder de verdachten. 

Personeel binnen Philips en Bouwfonds, dat toezicht moesten houden op het geld van deze bedrijven, werd omgekocht. Zo is er voor meer dan 200 miljoen euro verduisterd.

De verdachten

De hoofdverdachte is Jan van V., een oud-directeur van Bouwfonds. Hij kreeg in hoger beroep zeven jaar cel opgelegd. Van V. zat als directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds op een strategische positie. Van V.  is ook veroordeeld voor het leiding geven aan een criminele organisatie die als doel had Bouwfonds en Philips Pensioenfonds op te lichten en geld van deze ondernemingen te verduisteren.

Olivier L. is de voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Hij zou zijn positie hebben misbruikt om het geld weg te sluizen. Hij werd hiervoor veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.  L. vormde volgens het OM samen met Van V. en zijn inmiddels overleden oom Nico V., een driemanschap die leiding gaf aan de criminele organisatie.

Een andere belangrijke verdacht is Will F., een voormalig directeur van Philips Pensioenfonds die zich voor miljoenen zou hebben laten omkopen. Daarnaast zou hij geld hebben witgewassen en zijn werkgever hebben opgelicht. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. 

In het hoger beroep stonden in totaal vijftien verdachten terecht. 

De bedrijven hebben een deel van het geld teruggekregen

Bouwfonds en Philips Pensioenfonds hebben bij elkaar 141 miljoen euro teruggekregen. Het geld is teruggehaald bij verdachten.

Daarnaast heeft het OM tot nu toe 27 miljoen euro gekregen. Het gaat om 15 miljoen euro aan boetes en om 12 miljoen euro aan afgepakte opbrengsten.