Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Hoge Raad doet uitspraak in moordzaak Helmin Wiels

Wiels, de leider van de toen grootste politieke partij op Curaçao, Pueblo Soberano (Souverein Volk), werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen op Curaçao. Schutter Elvis K. werd voor deze en twee andere moorden ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Hij vocht dit aan door in cassatie te gaan.

Uitspraak hoge raad in vastgoedfraudezaak Klimop

De verdachten in de Klimopzaak zouden miljoenen achterovergedrukt hebben bij grote bouwprojecten, zoals het Eurocenter en de Symphonytoren aan de Amsterdamse Zuidas. Justitie verdenkt ze van miljoenenverduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie. De zaak wordt wel gezien als de grootste vastgoedfraudezaak in Nederland.

Meer duidelijk over de ontnemingszaak van Holleeder

De rechtbank in Haarlem oordeelde in 2012 dat Willem Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de staat moet betalen. Geld dat hij zou hebben afgeperst van onder anderen wijlen Willem Endstra. Advocaten van de Amsterdammer dienden een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters, omdat die zich voor de behandeling van de ontnemingszaak in de media had uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. De wrakingskamer wees dat verzoek af, maar het hof vindt nu toch dat schijn van partijdigheid niet kan worden uitgesloten. De zaak begint daarom opnieuw.

Namen bekend van verpleeghuizen die ondermaats presteren

Meerdere partijen in de Tweede Kamer hadden daar maandag om gevraagd. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder 150 verpleeghuisinstellingen bleek dat een groot aantal van de zorginstellingen de zorg voor ouderen niet goed aan kan. Van Rijn wil "snel namen en rugnummers bij de instellingen waarover de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de grootste zorgen heeft". 

Kort geding De Graafschap tegen KNVB

De club degradeerde afgelopen seizoen via de play-offs naar de Jupiler League, maar leek toch in de Eredivisie te mogen blijven omdat de licentiecommissie van de KNVB FC Twente zijn licentie zou afnemen als straf voor alle financiële wanorde van de afgelopen jaren. Uiteindelijk werd de Tukkers degradatie naar de Jupiler League opgelegd. Twente ging daar tegen in beroep.

EK Atletiek in Amsterdam van start

Dinsdag is de dag van de openingsceremonie, de wedstrijden beginnen woensdag. De grootste blikvanger van de Nederlandse ploeg is Dafne Schippers, die uitkomt op de 100 meter en de 4x100 meter estafette. De Utrechtse is de regerend Europees kampioene op de 100 meter en met 10,83 seconden tot dusver ook de snelste van dit jaar in Europa. Het EK duurt tot zondag 10 juli en speelt zich hoofdzakelijk af in het Olympisch Stadion.

En verder:

- Dient de beleggingsfraudezaak Centurion.

- Is het voor veel moslims de laatste dag van de ramadan.

- En presenteert de Europese Centrale Bank het nieuwe briefje van 50 euro.

Weer en verkeer:

Dinsdag zijn er vrij veel wolken en er trekken bovendien vaker buien over het land. Het wordt ongeveer 19 graden, bij een vrij stevige westelijke wind. Voor zowel de ochtend als de avond verwacht de ANWB een normale spits.