Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

NASA-sonde Juno arriveert bij Jupiter

Het onbemande toestel van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werd in augustus 2011 gelanceerd vanaf de basis in Cape Canaveral in de zuidelijke staat Florida. De reis van bijna drie miljard kilometer duurde bijna vijf jaar.

Het is de bedoeling dat Juno meerdere rondjes om de planeet zal maken om zo meer te weten te komen over de grootste planeet uit ons zonnestelsel. Zo wordt onder meer onderzocht welke kern Jupiter heeft en of er water op de planeet aanwezig is.

Opening Huis voor Klokkenluiders in Utrecht

Klokkenluiders kunnen vanaf maandag terecht bij het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht voor vertrouwelijk advies, vragen en steun. Daarmee staan zij niet meer alleen na het melden van een werkgerelateerde misstand binnen een bedrijf of overheidsorganisatie.

Klokkenluiders kunnen meer inzicht krijgen in welke stappen ze moeten nemen of ze kunnen hulp krijgen bij schrijven van een brief. Binnen het huis is er ook expertise aanwezig voor klokkenluiders die psychisch vastlopen.

Derde etappe Tour de France

De derde etappe van de Tour de France gaat maandag over 222 voornamelijk vlakke kilometers van Granville naar Angers, in de regio Anjou. De derde rit geldt als een van de langste etappes van de Tour van dit jaar. De aankomst lijkt voorbestemd voor een massasprint, al is er in de slotkilometer wel sprake van eens stijging van 2,5 procent. Het geel is maandag in handen van Peter Sagan.

En verder:

- Brengt de Griekse president Pavlopoulos een bezoek aan premier Mark Rutte

- En is het onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

Weer en verkeer:

Maandag is het eerst op de meeste plaatsen bewolkt en valt mogelijk wat lichte regen. Later komt de zon er geleidelijk bij, maar vooral landinwaarts valt dan ook verspreid een enkele bui. Het wordt 18 tot 21 graden.

Voor zowel de ochtend als de avond verwacht de ANWB een normale spits.