Op de 23e dag van het EK in Frankrijk staat misschien wel het mooiste affiche van de kwartfinales op het programma. Duitsland neemt het in Bordeaux op tegen angstgegner Italië.

21.00 uur, Nouveau Stade de Bordeaux in Bordeaux
Als er ooit een ploeg is die zint op revanche dan moet het zaterdag Duitsland zijn tegen de Italianen. Van de acht keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden op een EK of WK wonnen onze Oosterburen namelijk geen enkele wedstrijd. Vier keer was er Italiaanse winst en vier keer werd het gelijk.

Weetje over de wedstrijd
Een vooroordeel over de Duitse ploeg is dat ze altijd winnen door een doelpunt in de laatste minuut, maar tegen Italië is het eerder andersom. De Italianen kegelden de Duitsers in de halve finale van het WK in 2006 bijvoorbeeld uit het toernooi door in de twee laatste minuten van de verlenging twee keer te scoren (2-0). Fabio Grosso en Alessandro Del Piero waren trefzeker.

Spelers om in de gaten te houden
De Duitsers vallen dit EK vooral op door hun ijzersterke verdediging en daarbij speelt doelman Manuel Neuer een belangrijke rol. De captain brengt zichzelf nog weleens in de problemen door iets te enthousiast uit te komen, maar weet zich daar vrijwel altijd weer uit te redden. De 30-jarige Neuer incasseerde dit toernooi zelfs nog geen enkele treffer en inclusief het laatste oefenduel voorafgaand aan het EK (2-0 winst op Hongarije) staat de teller zelfs op vijf wedstrijden zonder tegengoal. Het Duitse record is zes 'clean sheets' op rij en stamt uit 1966.

Ook aan Italiaanse kant weet de doelman zich dit toernooi te onderscheiden. De 38-jarige Gianluigi Buffon kan tegen Duitsland al voor de negende keer de nul houden in een EK-wedstrijd. Mocht de keeper van Juventus daarin slagen dan evenaart hij recordhouders Edwin van der Sar en Iker Casillas.

Programma zondag 3 juli
21.00 uur in Parijs: Frankrijk-IJsland

Bekijk het speelschema en de statistieken van het EK