België in kwartfinale EK tegen Wales, uitspraak in zaak afpersen Jumbo

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 juli 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Kwartfinale EK Wales tegen België

Vrijdag staat de tweede kwartfinale van het EK in Frankrijk op het programma. Deze wedstrijd begint om 21.00 uur in het Stade Pierre-Mauroy in Lille, vlakbij de Belgische grens. Wales is één van de verrassingen in de kwartfinale. De ploeg bereikte die door eerste te worden in de groep met onder meer Engeland en vervolgens Noord-Ierland te kloppen in de achtste finale.

België kwam stroef op gang, met een verlies in de eerste wedstrijd tegen Italië. Sindsdien loopt het echter soepel bij de Rode Duivels, dat Hongarije in de achtste finales overtuigend versloeg: 0-4. De Belgen moeten het de rest van het EK zonder Jan Vertonghen doen, die donderdag zwaar geblesseerd raakte op de training.

Uitspraak in zaak over afpersen Jumbo Supermarkten

De rechtbank in Groningen doet uitspraak in de zaak tegen de 51-jarige Alex O., die over een langere periode meermalen probeerde om winkelketen Jumbo af te persen via dreigmails. Hij plaatste explosieven bij twee Jumbo-vestigingen in Groningen en zond een kaart met een explosieve stof naar een vestiging in Zwolle. Tegen O. werd acht jaar cel geëist. 

Kiki Bertens in derde ronde op Wimbledon

De partij waarin de Nederlandse tennisster het opneemt tegen de als vijfde geplaatste Roemeense Simona Halepiki staat vrijdag pas laat gepland. De Nederlandse is ingedeeld op baan twee en moet wachten tot drie wedstrijden voor haar klaar zijn. Eerder moesten partijen worden uitgesteld vanwege de regen. Bertens is de enige overgebleven Nederlandse deelnemer in het enkelspel op Wimbledon. Ze haalde donderdag voor het eerst in haar loopbaan de derde ronde van het Grand Slam-toernooi in Londen, door in twee sets te winnen van haar Duitse opponente Mona Barthel: 6-4, 6-4.

Hollande en Britse koninklijke familie bij herdenking Slag om de Somme

Vrijdag precies honderd jaar geleden begon tijdens de Eerste Wereldoorlog de Slag om de Somme, een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis. Koningin Elizabeth en prins Philip waren donderdagavond al bij een herdenking in de Londense kerk Westminster Abbey. Prins William, zijn vrouw Kate en prins Harry waren in in Frankrijk, bij het monument in Thiepval waar 70.000 Britten zonder bekend graf worden herdacht. Vrijdag voegen ook prins Charles, Camilla en de Franse president Hollande zich bij het gezelschap in Thiepval, samen met 10.000 belangstellenden en honderden schoolkinderen. Het is voor het eerst in tachtig jaar dat een Frans staatshoofd bij een herdenking van de slag is.

En verder: 

- Is het exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Dat wordt gevierd met het Keti Koti Festival in het Oosterpark in Amsterdam. De nationale herdenking was donderdagavond al.

- Start België met luchtaanvallen op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat in Syrië. Zes F-16's worden gestationeerd op een luchtbasis in Jordanië. Ze nemen het over van Nederland; de Nederlandse F-16's zijn donderdag teruggekeerd op vliegbasis Volkel.

- En begint de 25e editie van de Amsterdam Fashion Week.

Weer en verkeer:

Vrijdag is het wisselend bewolkt met enkele buien, maar ook af en toe zon. Het wordt 19 tot 21 graden. Zaterdag en zondag vallen er opnieuw buien, maar vooral zaterdag schijnt ook de zon geregeld. Na het weekend blijft het aanhoudend wisselvallig. Vanaf dinsdag loopt de temperatuur wel wat op naar mogelijk 25 graden in het oosten en zuidoosten.

De ANWB verwacht geen bijzonderheden tijdens de ochtendspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie