Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Onthullling Hyperloop

Op de TU Delft onthullen minister Henk Kamp en prins Constantijn een Delfts ontwerp voor de Hyperloop, een supersnel vervoersmiddel dat uiteindelijk een alternatief voor hogesnelheidstreinen moet worden. Later in de zomer gaat het team uit Delft in een competitie de strijd aan met ontwerpen van andere teams van universiteiten.

Hof doet uitspraak in Amsterdamse webcamzaak

Het Hof doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Michel S. uit Amsterdam. Hij werd eerder veroordeeld tot vier jaar cel omdat hij tussen 2005 en 2013 een groot aantal kinderen zou hebben verleid of gedwongen tot webcamseks. In hoger beroep werd vier jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk met behandeling. 

Polen en Portugal in kwartfinale EK

Donderdag staat met Polen tegen Portugal de eerste van vier kwartfinales op het EK in Frankrijk op het programma. Deze wedstrijd begint om 21.00 uur in het Stade Vélodrome in Marseille. Polen bereikte de kwartfinale nadat het tweede werd in de groep achter Duitsland en het Zwitserland versloeg in de achtste finales. Portugal worstelde zich door de groepsfase en trof in de achtste finale Kroatië, dat in de verlenging met 1-0 werd geklopt. De winnaar van dit duel treft in de halve finale de winnaar van Wales-België.

Bertens en Haase in actie op Wimbledon

De wedstrijden van Kiki Bertens en Robin Haase stonden eigenlijk op het programma voor woensdag, maar vanwege het slechte weer komen de Nederlanders pas donderdag in actie voor hun tweede partij op Wimbledon. Bertens neemt het op tegen de Duitse Mona Barthel. De Wateringse verloor negen van de elf eerdere duels met Barthel. Haase moet tegen de Amerikaan Jack Sock, die momenteel 26ste staat op de wereldranglijst. Sock versloeg Haase op Roland Garros nog in vijf sets.

En verder: 

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over het aantal zelfdodingen in 2015. 

- Eindigt het Nederlandse voorzitterschap van de EU op donderdag. 

 - Start in het Duitse Leipzig het WK Robotvoetbal, met onder andere een Nederlands team van zelfstandige voetballende robots. 

- Vindt in Amsterdam de herdenking plaats van het nationaal slavernijverleden. 

Weer en verkeer:

Donderdag verloopt hoofdzakelijk regenachtig. Her en der kan een enkele opklaring voorkomen. In het westen wordt het richting de avond wat droger, in het oosten trekken de laatste buien pas tegen het einde van avond weg. Het wordt tussen de 18 en 21 graden. 

Vanwege de regen kan voornamelijk de ochtendspits donderdag iets drukker verlopen dan normaal. De ANWB verwacht dat de avondspits donderdag wel normaal zal verlopen. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.