De 103e editie van de Tour de France start zaterdag in Mont Saint-Michel met een vlakke rit van 188 kilometer. 

Het peloton start even na twaalven en de finisht ongeveer vijf uur later in Utah Beach. De sprinters kunnen meteen de eerste dag hun slag slaan, want het betreft een volledig vlakke etappe. De kans is dus groot dat de rit eindigt in een massasprint.

Het is de eerste keer sinds 2013 dat de Tour weer in Frankrijk start. Een jaar later was de start in het Engelse Leeds en in 2015 begon de Tour met een individuele tijdrit in Utrecht die werd gewonnen door Rohan Dennis.

In de Tour van dit jaar verschijnen vijftien Nederlanders aan de start. Het Duitse Giant-Alpecin is hofleverancier met vijf renners: Laurens ten Dam, Roy Curvers, Tom Dumoulin, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer. De Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo begint met Wilco Kelderman, Bert-Jan Lindeman, Dylan Groenewegen en Timo Roosen.

De Amerikaanse ploeg Cannondale telt drie Nederlanders: Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter en Dylan van Baarle. De andere Nederlanders die geselecteerd zijn voor de Tour zijn Wout Poels (Sky), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Stef Clement (IAM Cycling).

Bekijk de selecties van alle Tourploegen

Afstand eerste etappe: 188 kilometer

Vertrek: 12.20 uur
Verwachte aankomst: 17.18 uur

Doorkomsten bergklassement:
Côte de Avranches, na 20,5 kilometer (vierde categorie)
Côte des falaises de Champeaux, na 81 kilometer (vierde categorie)

Supersprint:
La Haye, na 118,5 kilometer