Wat is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties?

Nederland hoopt dinsdag na jarenlang voorbereidend lobbywerk een tijdelijke zetel binnen te slepen voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Waarom is dat zo belangrijk?

De Veiligheidsraad is opgericht om de internationale veiligheid en de wereldvrede te bewaken. 

​​De raad bestaat uit vijftien leden, waaronder vijf permanente: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk en China, feitelijk de internationale machthebbers na de Tweede Wereldoorlog.

Het voorzitterschap van de raad rouleert maandelijks, en wordt simpelweg op alfabetische volgorde verdeeld.

Ieder jaar kiest de Algemene Vergadering van de landenorganisatie vijf nieuwe leden, die twee jaar zitting in de Veiligheidsraad krijgen. 

Vier andere landen willen intussen ook permanent lid worden. 

Duitsland, Brazilië, India en Japan vinden dat de nieuwe wereldorde vraagt om nieuwe vaste leden in de Veiligheidsraad.

Nederland hoopt dinsdag een tijdelijke zetel te bemachtigen.

De 193 leden van de Verenigde Naties stemmen dinsdag over de vijf nieuwe leden van de Veiligheidsraad voor de jaren 2017-2018. Voor de regio waarin Nederland zit zijn twee stoelen beschikbaar en er zijn twee concurrenten: Zweden en Italië. 

Het kabinet heeft afgelopen dagen een slotoffensief gevoerd; minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reisden naar New York.

Nederland is sinds de oorlog vijf keer lid geweest van de Veiligheidsraad, de laatste keer in 1999/2000.

Er zijn strikte regels voor welke landen in aanmerking komen voor een zetel.

Van de tien niet-permanente leden moeten er drie uit Afrika, twee uit Azië en twee uit Latijns-Amerika komen. Eén land moet Afrikaans zijn, terwijl de restgroep van West-Europa, Canada en Oceanië ook nog eens twee leden levert, waarvan er zeker één West-Europees is. Van de Afrikaanse en Aziatische landen is er altijd één islamitisch.

De permanente leden hebben vetorecht.

Zeker tijdens de Koude Oorlog is daar veelvuldig gebruik van gemaakt, wat de raad geregeld vleugellam maakte. Hoewel er stemmen opgaan om dat vetorecht te schrappen, is de kans daarop minimaal omdat diezelfde permanente leden daarover hun veto kunnen uitspreken.

Lees meer over:
Tip de redactie