Dit zijn de kwartfinales op het EK

Vanaf donderdag worden de vier kwartfinales gespeeld van het EK in Frankrijk. Een overzicht.

Donderdag 30 juni: Polen tegen Portugal

Deze wedstrijd begint om 21.00 uur in het Stade Vélodrome in Marseille.

Polen bereikte de kwartfinale nadat het tweede werd in de groep achter Duitsland en het Zwitserland versloeg in de achtste finales. Bij Polen zijn Ajax-spits Arek Milik en Bayern München-vedette Robert Lewandowski de grote namen.

Portugal worstelde zich door de groepsfase en trof in de achtste finale Kroatië, dat in de verlenging met 1-0 werd geklopt. Bij Portugal draait het allemaal om één man: Cristiano Ronaldo. Toch waren Nani en Ricardo Quaresma ook belangrijk.

Vrijdag 1 juli: Wales tegen België

Deze wedstrijd begint om 21.00 uur in het Stade Pierre-Mauroy in Lille, vlakbij de Belgische grens.

Wales is één van de verrassingen in de kwartfinale. De ploeg bereikte die door eerste te worden in de groep met onder meer Engeland en vervolgens Noord-Ierland te kloppen in de achtste finale. Wales draait vooral om Gareth Bale, die gedeeld topscorer is van het toernooi.

België kwam stroef op gang, met een verlies in de eerste wedstrijd tegen Italië. Sindsdien loopt het echter soepel bij de Rode Duivels, dat Hongarije in de achtste finales overtuigend versloeg: 0-4. De Belgen hebben veel grote namen in het team, maar Eden Hazard maakte vooral tegen Hongarije de meeste indruk.

Video: Belgische fans vieren feest na behalen kwartfinale EK

De winnaar van Polen-Portugal treft in de halve finale de winnaar van Wales-België.

Zaterdag 2 juli: Duitsland tegen Italië

Deze wedstrijd begint om 21.00 uur in het Noveau Stade de Bordeaux in Bordeaux.

Duitsland bereikte de kwartfinale na een vrij eenvoudige zege op Slowakije (3-0) in de achtste finale. De groepsfase verliep ook redelijk soepel voor de Duitsers, die het alleen tegen Polen enigszins lastig hadden. De wereldkampioen heeft geen echte uitblinkers dit toernooi, maar vormt een stabiel collectief.

Italië haalde de kwartfinale na een knappe zege op Spanje (2-0) en toonde zich ook in de groepsfase al een ploeg die ver kan komen in het toernooi. Het team van Antonio Conte kan leunen op een uitstekende verdediging, maar vertoont ook aanvallend aardig spel. Uitblinkers zijn de volledige defensie en voormalig Feyenoord-spits Graziano Pelle.

Zondag 3 juli: Frankrijk tegen IJsland

Deze wedstrijd begint om 21.00 uur in het Stade de France in Parijs (Saint-Denis).

Thuisploeg Frankrijk bereikte de kwartfinale door af te rekenen met Ierland (2-1). Het team van Didier Dechamps ontsnapte in de groepsfase al twee keer en heeft nog niet echt weten te overtuigen. Veel is afhankelijk van de creativiteit van Dimitri Payet en de bevliegingen van gedeeld topscorer Antoine Griezmann. 

IJsland is, vooral gezien het lage inwonertal, de absolute verrassing in de kwartfinales. De ploeg van Lars Lägerback werd tweede in de groep achter Hongarije en klopte daarna in de achtste finale Engeland. De IJslanders moeten het hebben van het collectief en bewonderenswaardige werklust. Kolbeinn Sigthorsson, voormalig spits van AZ en Ajax, is bij IJsland de bekendste naam. 

Video: IJslandse fans vol ongeloof na historische overwinning​

De winnaar van Duitsland-Italië treft in de halve finale de winnaar van Frankrijk-IJsland.

Lees meer over:
Tip de redactie