Speciale sessie Europees Parlement, uitspraak hoge raad in zaak-Offermanns

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Speciale sessie Europees Parlement vanwege Brexit

In verband met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie komt het Europees Parlement dinsdag in een speciale sessie bijeen. Er wordt al dagen druk overlegd om te kijken hoe de EU nu verder moet zonder de Britten. Hoewel in de Britse politiek steeds meer stemmen zijn voor een langzame uittreding om beter op de gevolgen te kunnen anticiperen, willen Europese leiders juist een snel vertrek om zo verder te kunnen werken aan een sterk Europa.

Nederland hoopt op zetel in VN-Veiligheidsraad

Dinsdag stemmen de 193 leden van de Verenigde Naties over de vijf nieuwe leden van de Veiligheidsraad voor de jaren 2017-2018. Nederland hoopt na jarenlang voorbereidend lobbywerk een tijdelijke zetel binnen te slepen voor het machtigste orgaan van de VN. Voor de regio waarin Nederland zit zijn twee stoelen beschikbaar en er zijn twee concurrenten: Zweden en Italië. Het kabinet heeft afgelopen dagen een slotoffensief gevoerd; minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) reisden naar New York.

Uitspraak Hoge Raad betreft corruptie Ricardo Offermanns

VVD’er Ricardo Offermanns wilde in 2012 solliciteren naar de burgemeesterspost van Roermond toen hij telefoon kreeg, het was Jos van Rey, toen wethouder in Roermond. Die zou hem hebben gezegd wat hij moest zeggen tijdens de sollicitatie. Offermanns kreeg hij 60 uur taakstraf voor medeplichtigheid aan het schenden van de geheimhoudingsplicht van Van Rey. De VVD’er ging in cassatie en vandaag bepaalt de Hoge Raad wat zijn definitieve straf wordt.

Uitspraak Todd-verdachte aan Canada

Canada vraagt om uitlevering van Aydin C., die wordt verdacht van aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam. De zaak van C. is bekend geworden door de Canadese tiener Amanda Todd, die tot zijn slachtoffers zou hebben behoord. Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord. Een maand eerder had zij een filmpje over haar lotgevallen op Youtube gezet.

Sijsling, Murray en Wawrinka in actie op Wimbledon

De Nederlandse tennisser Igor Sijsling komt dinsdag in actie op Wimbledon. De Amsterdammers speelt op een nog nader te bepalen tijdstip tegen Jiri Vesely. De 22-jarige Tsjech staat als 64ste op de ATP-ranglijst, Sijsling op plek 118. Dinsdag komen ook thuisfavoriet Andy Murray en Stan Wawrinka in actie.

En verder: 

- Gary Byrne, voormalig medewerker van de Amerikaanse geheime dienst, publiceert een omstreden boek waarin hij beweert dat de presidentskandidaat Hillary Clinton "vulkanisch en impulsief" is en dat ze "de regels die gelden voor iedereen" minacht.

Weer en verkeer:

Dinsdag schijnt de zon van tijd tot tijd en valt er vooral in de middag en avond een enkele bui. De wind is rustig en het wordt 18 tot 21 graden. Ook de rest van de week blijft het wisselvallig weer met soms ook zon. Aan zee waait het af en toe stevig en met maxima van 18 tot 20 graden blijft het iets te koel voor eind juni.

Voor dinsdagochtend verwacht de ANWB een normale spits. Voor de middag en avond is regen voorspeld en dat kan volgens de verkeersdienst, met name in de Randstad, zorgen voor een zware avondspits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie