Maandag worden de laatste twee achtste finales afgewerkt op het EK. Titelverdediger Spanje en Italië zijn om 18.00 uur begonnen aan hun duel. De verrassende debutant IJsland vervolgt het toernooi tegen Engeland.

21.00 uur, Allianz Riviera in Nice: Engeland-IJsland

Engeland moest zich in de groepsfase neerleggen bij de tweede plek achter Wales. Het buurland bemachtigde zaterdag tegen Noord-Ierland al een ticket voor de kwartfinales en de 'Three Lions' zullen niet achter willen blijven, al is het maar om het niet slechter te doen dan bij de laatste twee deelnames. IJsland is het obstakel dat de Engelsen scheidt van een plek bij de laatste acht in Frankrijk. De debutant eindigde in de poule verrassend boven nummer drie Portugal en zal het EK-sprookje dolgraag een vervolg willen geven in Nice.

Weetje over de wedstrijd

Twaalf jaar geleden namen beide landen het voor het laatst tegen elkaar op; Engeland haalde toen in een oefenduel uit met 6-1. De huidige aanvoerder Wayne Rooney scoorde twee keer. Het enige andere (officiële) treffen had plaats in 1982 (1-1). De IJslandse doelpuntenmaker Arnor Gudjohnsen werd veertien jaar later in een oefeninterland tegen Estland vervangen door zijn 17-jarige debuterende zoon Eidur. Laatstgenoemde is er als veteraan ook nog bij in Frankrijk. Marcus Rashford, maandag tegenstander, was nog niet eens geboren toen de 37-jarige aanvaller zijn debuut als international maakte in april 1996.

Spelers om in de gaten te houden

In november werd hij pas voor het eerst geselecteerd door bondscoach Roy Hodgson, maar op het EK is Eric Dier misschien wel de belangrijkste speler bij de Engelsen. De in Portugal opgegroeide middenvelder speelde alle 270 minuten in de groepsfase en met negen doelpogingen en 201 passes moest de spelmaker voor inspiratie zorgen in het elftal van de 'Three Lions'. In de openingswedstrijd tegen Rusland was de speler van Tottenham Hotspur met een rake vrije trap al trefzeker voor de Britten.

Hoewel IJsland tot nu toe in alle EK-wedstrijden het net wist te vinden, is de plek in de knock-outfase ook voor een groot deel te danken aan Hannes Halldorsson. Met negentien reddingen was hij namelijk de meest actieve doelman in de groepsfase van het toernooi. De 32-jarige sluitpost werd de laatste drie maanden van het afgelopen seizoen verhuurd aan het Noorse FK Bodø-Glimt, maar zal na het EK weer met de borst vooruit op de training verschijnen bij NEC.

Programma kwartfinales
Donderdag 30 juni (21.00 uur), Marseille: Polen-Portugal
Vrijdag 1 juli (21.00 uur), Lille: Wales-België
Zaterdag 2 juli (21.00 uur), Bordeaux: Duitsland-Italië/Spanje
Zondag 3 juli (21.00 uur), Parijs: Frankrijk-Engeland/IJsland

Bekijk het complete speelschema en de statistieken van het EK