Wat gaat er zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 26 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Spanjaarden voor tweede keer naar de stembus

Spanjaarden mogen zondag voor de tweede keer in zeven maanden naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Na de verkiezingen van december, waarbij de partij van tussentijds premier Mariano Rajoy de grootste werd, lukte het de partijen niet om een coalitie te vormen. De koning zag zich daarom genoodzaakt nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De partij van Rajoy is wederom favoriet, maar op nieuw lijkt hij geen kans te maken op een meerderheid.

Drie achtste EK-finales

Zondag worden drie belangrijke achtste finales gespeeld op het EK in Frankrijk. Zo komt het thuisland om 15.00 uur in Lyon in actie tegen Ierland. Vervolgens speelt Duitsland om 18.00 uur in Lille tegen Slowakije. De Belgen zorgen samen met Hongarije voor het slotakkoord. Dat duel begint om 21.00 uur in Toulouse.

Asscher aanwezig bij opening verdiept Panamakanaal 

Het verbrede en verdiepte Panamakanaal gaat zondag open. Panama hoopt met de aanpassingen de inkomsten uit het kanaal te kunnen verdubbelen. Staatshoofden, regeringsleiders en ministers zullen zondag toekijken hoe het kanaal op feestelijke wijze heropend wordt. Namens Nederland zal vicepremier Lodewijk Asscher de opening bijwonen.

Zondagse motorraces op TT Assen

In Drenthe wordt zondag de 86e editie van de TT Assen verreden. Tijdens het belangrijkste motorsportevenement van Nederland komen de Moto3, Moto2 en hoofdnummer MotoGP in actie. De MotoGP-race, met onder meer Valentino Rossi, Jorge Lorenzo en Marc Marquez aan de start begint om 14.00 uur. Lorenzo is de koploper in de WK-stand, maar met zijn overwinning in de GP van Spanje heeft publieksfavoriet Rossi zijn kansen op de titel nieuw leven ingeblazen.

En verder: 

- Vindt zondag het gratis evenement Parkpop plaats in Den Haag, met optredens van onder meer Jett Rebel en Typhoon.

- Viert prinses Alexia zondag haar verjaardag. De zus van Amalia en Ariane wordt elf jaar oud. 

Weer en verkeer:

Onweersbuien en hagel kunnen zondagmiddag in grote delen van het land voor overlast gaan zorgen. Het KNMI heeft een code geel afgegeven voor zes provincies in het zuiden, oosten en noorden. De waarschuwing geldt van alle provincies die niet aan de kust liggen en Groningen. De code geel is in principe van kracht van 12.00 tot 20.00 uur, aldus het meteorologisch instituut. Het KNMI adviseert automobilisten en mensen die buitenactiviteiten ondernemen rekening te houden met de overlast die de buien en hagel kunnen veroorzaken. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.