De groepsfase zit erop. Acht landen zijn uitgeschakeld en zestien landen plaatsten zich voor de knock-outfase van het EK. Na twee vrij dagen wordt het eindtoernooi zaterdag hervat met de eerste drie achtste finales in Frankrijk.

15.00 uur, Stade Geoffroy-Guichard in Saint-Etienne: Zwitserland-Polen

Voor zowel Zwitserland als Polen is de wedstrijd nu al historisch; beide landen reikten nog nooit eerder verder dan de groepsfase en maken zich dus op voor hun allereerste duel in de knock-outfase van een EK. De Polen zullen met de onderlinge resultaten uit het verleden in het achterhoofd echter met vertrouwen aan de aftrap verschijnen, want van de tien eerdere ontmoetingen won Polen er vier. De Zwitsers stapten slechts één keer als winnaar van het veld, na een oefeninterland in 1976. Het meest recente treffen eindigde in november 2014 in een gelijkspel (2-2), mede door een goal van Ajacied Arek Milik.

Weetje over de wedstrijd

Met de gelouterde doelmannen Lukasz Fabianski en Wojciech Szczesny onder de lat is Polen een van de slechts twee landen die geen enkele treffer incasseerde in de groepsfase. Voor 2016 was dat pas twee landen gelukt (Italië in 1980 en Duitsland in 1996), dus defensief heeft de equipe van bondscoach Adam Nawalka de zaken wel op orde. Aanvallend is het vooralsnog nog wat pover bij de Polen, die maar twee keer het net wisten te vinden. Tegenstander Zwitserland overlegt echter hetzelfde aantal doelpunten en weet dat het in de eigen historie pas één keer meer dan eens scoorde in een EK-wedstrijd.

Spelers om in de gaten te houden

Met enkele fraaie reddingen wist doelman Yann Sommer zich dit toernooi al een aantal keer goed te onderscheiden bij Zwitserland. De sluitpost van Borussia Mönchengladbach hield zijn land op de been tegen Albanië en gastheer Frankrijk en had tot nu toe alleen geen antwoord op een strafschop van de Roemeen Bogdan Stancu.

In Saint-Etienne staat de Zwitserse keeper tegenover een bekende uit de Duitse Bundesliga: Robert Lewandowski. De Poolse spits reeg de doelpunten afgelopen seizoen aaneen namens Bayern München (42 in 51 officiële duels), maar slaagde er niet in om Sommer te passeren tegen 'BMG' (3-1 verlies). In Frankrijk staat de 27-jarige captain na drie volledige wedstrijden vooralsnog ook droog, dus alle ogen zullen zaterdag gericht zijn op de vedette van Polen.

18.00 uur, Parc des Princes in Parijs: Wales-Noord-Ierland

Het meest in het oog springende affiche is waarschijnlijk dat tussen Wales en Noord-Ierland. Niet alleen maken beide landen deel uit van het Verenigd Koninkrijk, het zijn wellicht ook de twee meest verrassende namen in deze fase van het toernooi. Omdat sowieso een van de twee de laatste acht bereikt, staat er hoe dan ook voor het eerst sinds 1996 (Kroatië) weer een debutant in de kwartfinales van een EK. Wales, de winnaar van groep B, en Noord-Ierland, de nummer drie van groep C, traden al 95 keer eerder met elkaar in het strijdperk. De Welshmen boekten 44 zeges, 24 keer werd het gelijk en 27 keer was er winst voor de Noord-Ieren. Drie maanden geleden werd er nog tegen elkaar geoefend in Cardiff: 1-1.

Weetje over de wedstrijd

Van de 46 spelers in beide selecties speelt bijna de helft niet op het hoogste niveau. Liefst 21 Welshmen en Noord-Ieren verdienen hun geld in de Engelse Championship, League One of League Two. Vijftien spelers komen uit in de hoogste divisie onder de Premier League, vijf staan er onder contract bij een club op het derde plan en de Noord-Ierse verdediger Luke McCullough degradeerde onlangs zelfs naar het vierde en laagste profniveau met Doncaster Rovers.

Spelers om in de gaten te houden

Ondanks de immense druk op zijn schouders, lost Gareth Bale de verwachtingen voorlopig in bij Wales. De absolute superster binnen het keurkorps van bondscoach Chris Coleman vond het net in alle drie de pouleduels en loodste zijn land daarmee tot ieders verrassing naar de eerste plaats in groep B, boven buurland en aartsrivaal Engeland. Als de linkspoot zijn scoringsdrift in Frankrijk voortzet, nestelt hij zich met 23 goals achter Ian Rush (28) op de tweede plaats van de topscorerslijst aller tijden van de 'Dragons' en is hij de eerste Brit sinds Wayne Rooney (2004) die meer dan drie keer scoort op een EK of WK.

Hoewel de goed georganiseerde defensie van het stugge Noord-Ierland maar twee doelpunten moest toestaan in de groepsfase, werd slechts één doelman op het EK vaker op de proef gesteld dan Michael McGovern. De 31-jarige sluitpost moest in totaal zestien keer handelend optreden tegen achtereenvolgens Polen, Oekraïne en wereldkampioen Duitsland. Alleen NEC-keeper Hannes Halldorsson verrichtte onder de lat bij IJsland meer reddingen (19).

21.00 uur, Stade Bollaert-Delelis in Lens: Kroatië-Portugal

Portugal mag het na een matige groepsfase in de achtste finales opnemen tegen misschien wel de favoriete tegenstander. Kroatië was namelijk drie keer eerder de tegenstander, maar slaagde er nog niet één keer in om het net te vinden. Het Balkanland heeft tegen geen enkele opponent waartegen vaker dan eens werd aangetreden zo'n slechte balans. Daarentegen treft Portugal het enige land dat in twee of meer onderlinge interlands nooit wist te scoren. Ook de laatste ontmoeting zal voor weinig optimisme zorgen bij de Kroaten, die drie jaar geleden - met tien spelers die nu ook deel uitmaken van de EK-selectie - in een vriendschappelijk duel onderuitgingen door een doelpunt van Cristiano Ronaldo.

Weetje over de wedstrijd

Door als nummer drie van groep F met de hakken over de sloot een plekje in de achtste finales te bemachtigen, is Portugal nog steeds het enige land dat met minstens twee deelnames altijd de groepsfase wist te overleven op een EK. Sterker nog: in de laatste vijf edities slaagde de 'Selecção' er zelfs in om minstens de kwartfinales te bereiken. Kroatië hield echter Spanje achter zich in de groep en maakte met de 2-1 overwinning zelfs een einde aan twee indrukwekkende reeksen van de titelverdediger. Lens is bovendien vertrouwd terrein voor de ploeg van Ante Cacic, want op het WK van 1998 won de uiteindelijke nummer drie er met 3-1 van Jamaica.

Spelers om in de gaten te houden

Met twee doelpunten in de laatste twee wedstrijden is Ivan Perisic behoorlijk op dreef voor groepswinnaar Kroatië. Het is nog geen enkele Kroaat gelukt om in drie opeenvolgende EK-duels te scoren, dus de 27-jarige middenvelder heeft een mooi record in het vizier bij de 'Vatreni'. De speler van Internazionale zal wel op zijn tellen moeten passen, want bij een gele kaart is hij geschorst voor de eventuele kwartfinale.

Als hij in actie komt, viert Nani een jubileum in het Stade Bollaert-Delelis. Een kleine tien jaar na zijn debuut in de nationale ploeg staat de 29-jarige vleugelaanvaller namelijk voor zijn honderdste interland namens Portugal, waarmee hij in de voetsporen kan treden van Fernando Couto, Luis Figo en de kersverse recordinternational Cristiano Ronaldo. De geboren Kaapverdiaan, oud-speler van Manchester United en thans onder contract bij Fenerbahçe, was dit toernooi al trefzeker tegen IJsland en Hongarije.

Programma zondag 26 juni
15.00 uur, Lyon: Frankrijk-Ierland
18.00 uur, Lille: Duitsland-Slowakije
21.00 uur, Toulouse: Hongarije-België

Bekijk het complete speelschema en de statistieken van het EK