Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Referendum over eventuele Brexit

Stemmen Britten vóór of tegen EU-lidmaatschap? Tussen 7.00 en 22.00 uur (lokale tijd) gaan Britten naar de stembus voor het referendum. De telling van de stemmen in het referendum begint donderdag om 23.00 uur (Nederlandse tijd). Uitslagen worden per kiesdistrict bekend gemaakt. Naar verwachting is vrijdag rond 5.00 uur een beeld duidelijk van de uitslag. De officiële uitslag volgt later vrijdag.

Pro-formazitting in zaak Holleeder

Donderdag dient een pro-formazitting tegen Willem Holleeder in de rechtbank van Amsterdam. De 58-jarige Holleeder wordt verdacht van (medeplichtigheid aan) de moorden op Houtman, Mieremet, Van der Bijl, Van Hout, Ter Haak en Endstra. Dinsdag werd bekend dat Holleeder doorgaat met advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz, nadat zijn andere advocaat zijn werk neergelegd heeft. 

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken bezoekt NL

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, brengt een bezoek aan de Tweede Kamer. Hij wordt ontvangen door Kamervoorzitter Khadija Arib en praat met leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Ook zullen minister Koenders en Zarif een ontmoeting hebben. Sinds verschillende westerse sancties tegen Iran zijn opgeheven, reizen Iraanse vertegenwoordigers door het Westen om de economische banden aan te halen. 

Armin A. uit Valkenburgse zedenzaak voor de rechter

De 22-jarige Armin A., veroordeeld in de Valkenburgse zedenzaak, zit een half jaar na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling opnieuw vast. Hij zou een enkelband hebben gesaboteerd en zich niet aan een gebiedsverbod hebben gehouden. Hij moet donderdag opnieuw voor de rechter verschijnen.

Opnieuw protesten in Frankrijk

De Franse vakbonden protesteren donderdag in het centrum van Parijs opnieuw tegen nieuwe arbeidswetgeving. Aanvankelijk verbood de politie de protestmars, maar na crisisoverleg werd een parcours van één kilometer toegestaan. Vorige week liep een mars door het centrum van de stad uit op rellen. 

En verder: 

- Geeft Coldplay een concert in Amsterdam. 

- Benoemt het Europees Parlement 65 eigen leden die een onderzoeksgroep gaan vormen die onderzoek gaan doen naar de Panama Papers in relatie tot de EU. 

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met informatie over de hoeveelheid goederenvervoer in 2015. 

Weer en verkeer:

In de nacht van woensdag op donderdag trekken er stevige buien over het land. Deze buien kunnen met name in het westen en zuidwesten van het land gepaard gaan met onweer. 

Donderdag is het verder aan het begin van de ochtend nog droog en zonnig, maar later op de dag wordt er opnieuw regen verwacht. Lokaal kan er veel water naar beneden komen en is er kans op onweer, hagel en zware windstoten. De temperaturen lopen uiteen van 25 tot 30 graden. 

Het verkeer heeft donderdagochtend naar verwachting veel last van de buien die zullen vallen.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.