Journalist Henk (H.J.A.) Hofland werd bij de eeuwwisseling uitgeroepen tot de Nederlandse journalist van de eeuw. Dinsdag overleed hij op 88-jarige leeftijd.

Hij werkte bijna twintig jaar voor het liberale Algemeen Handelsblad, dat later overging in NRC Handelsblad. Daarna bleef hij voor de krant schrijven, onder meer onder het pseudoniem S. Montag, dat hij had ontleend aan de naam van een Engels bankiershuis.

De van oorsprong Rotterdammer begon zijn carrière in 1953 bij toeval bij het Algemeen Handelsblad. In 1962 werd Hofland er adjunct-hoofdredacteur en zes jaar later schopte hij het tot hoofdredacteur. In 1972, twee jaar nadat het Algemeen Handelsblad en de NRC waren gefuseerd tot NRC Handelsblad, vertrok hij.

Verder werkte Hofland onder meer voor De Groene en was hij betrokken bij televisiedocumentaires.

Tegels Lichten

Een van zijn boeken heette Tegels Lichten. Daarin behandelde hij zaken die de Nederlandse autoriteiten in de doofpot hadden proberen te stoppen, zoals de Greet Hofmansaffaire. De Tegel, de journalistieke prijs die sinds 2006 bestaat, is naar dit boek genoemd.

Hofland werd de P.C. Hooftprijs 2011 toegekend voor zijn virtuoze omgang met het woord. Ook benoemde de Universiteit Maastricht hem tot eredoctor.

Bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs zei hij nooit eerzucht te hebben gehad. "Ik heb alleen zoveel mogelijk plezier in mijn werk willen hebben. Al eerder concludeerde ik dat me dit aardig was gelukt. En nu, vandaag, zie ik het definitief bevestigd."

Blijmoedig

Hofland uitte in zijn columns graag zijn ergernis over moderne verschijnselen als reclame, taalvervuiling, het vrijemarktdenken en het oprukkende autobezit, maar hij bleef blijmoedig naar elke nieuwe dag uitzien.

Een van zijn uitgangspunten was wantrouwen. Een overblijfsel van de oorlog, die hij in Rotterdam doorbracht. "Ik voel veel voor de gewoonte van dieren om medewezens grondig te besnuffelen voor je met ze in zee gaat", zei hij in een interview in NRC Handelsblad bij zijn tachtigste verjaardag. Journalisten moeten als zoekers naar de waarheid niet alleen gerespecteerd, maar ook gevreesd zijn.

In het laatst verschenen interview met hem, op 11 juni in NRC, vertelde Hofland dat hij zijn leven lang vooral "voor de lol" schreef. 

"Weet je wat het eigenaardige is van je leven? Je energie raakt op. Vroeger dacht ik: kom, ik ga weer eens een roman schrijven . En dan wist je het onderwerp, of niet. Maar altijd: tikken. Stukjes schrijven. Waarom? Voor de lol. Ik kan me goed voorstellen dat je vermoeid van je leven wordt. Jeezis, weer opstaan."