Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 21 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Wereldkampioen Duitsland tegen Noord-Ierland op EK

Dinsdag staan er maar liefst vier wedstrijden op het programma van het EK. In groep C neemt Oekraïne het om 18.00 uur op tegen Polen en wereldkampioen Duitsland speelt tegelijkertijd tegen Noord-Ierland. Om 21.00 uur begint de laatste speelronde in groep D met Tsjechië tegen Turkije en Spanje speelt tegen Kroatië. De Spanjaarden zijn na twee zeges al zeker van een plek in de achtste finales.

Rechtszaak tegen gemeente Tilburg over dodelijk ongeluk zwembad

De gemeente Tilburg wordt vervolgd voor dood door schuld vanwege een dodelijk ongeluk in zwembad De Reeshof in november 2011. Een baby kwam om het leven toen luidsprekers naar beneden vielen. De moeder van het vijf maanden oude meisje raakte gewond. Het Openbaar Ministerie stelt dat de gemeente onvoldoende heeft gedaan om de dood van de baby te voorkomen.

Astronaut Tim Peake vertelt over ruimtewandeling

Bij het European Astronaut Centre (ESA) verschijnt de Britse astronaut voor het eerst in het openbaar na zijn terugkeer uit de ruimte afgelopen zaterdag. Peake verbleef zes maanden in het internationaal ruimtestation (ISS) en deed diverse wetenschappelijke onderzoeken. Ook liep hij de eerste ruimtemarathon in ruim 3 uur en 35 minuten, op een loopband aan boord van het ISS.

Laatste verdachte Valkenburgse zedenzaak voor rechter

Een 24-jarige man uit België wordt verdacht van het plegen van ontucht met een minderjarig meisje, dat zich tegen betaling beschikbaar stelde tot het verrichten van seksuele handelingen. In totaal werden 29 personen in de zaak vervolgd. Eerder werden celstraffen tot zes maanden en taakstraffen variërend van 120 tot 240 uur opgelegd. Twee mannen zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Congolese militieleider Bemba hoort straf

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag oordeelde in maart al dat de Congolese zakenman, politicus en militieleider Jean-Pierre Bemba schuldig is aan oorlogsmisdaden. Het ICC houdt hem verantwoordelijk voor talrijke oorlogsmisdaden die werden gepleegd tussen 2001 en 2002 door een militie van Bemba in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zou misdaden als moord, verkrachting en plundering hebben toegestaan. De zaak tegen Bemba is een van de vele van het hof waarbij het ICC traagheid wordt verweten. In Congo wordt het ICC ervan verdacht president Kabila te hebben geholpen door rivaal Bemba uit te schakelen.

En verder: 

- Herdenkt de Tweede Kamer dinsdag de vorige week vermoorde Britse parlementariër Jo Cox. Om 14.00 uur, voorafgaand aan het wekelijkse vragenuur, wordt een moment stilte in acht genomen en zal Kamervoorzitter Khadija Arib enkele woorden wijden aan de gebeurtenissen.

- Is het de langste dag van het jaar. Om 0.34 uur begint de astronomische zomer.

- Er wordt ook stilgestaan bij de Nationale Dag van Lange Mensen.

- En het is Internationale Yoga Dag.

Weer en verkeer:

Dinsdag is het eerst bewolkt en vallen er verspreid een aantal buien. Later op de dag wordt het vanuit het noordwesten droger en breekt ook wat vaker de zon door. Het wordt maximaal 20 tot 23 graden en de zuidwestenwind is matig. Woensdag wordt het een stuk warmer met 22 tot lokaal 26 graden. Wel kunnen er een aantal stevige buien gaan vallen in de loop van de middag en avond. Donderdag lijkt de warmste dag van de week te gaan worden met 25 tot lokaal 30 graden. Opnieuw kan het dan gaan onweren.

De ANWB verwacht voor dinsdag een normale ochtend- en avondspits. Wel is er tijdens de avondspits kans op wat buien, dat zou voor iets langere files kunnen zorgen.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.