Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Uitspraak in scooterzaak Nijmegen

Twee verdachten staan terecht voor het doodrijden van een voetganger in Nijmegen op 15 januari 2010. De mannen vluchtten op een scooter na een mislukte overval op een hotel. Het slachtoffer overleed aan z'n verwondingen. De verdachten werden in hoger beroep vrijgesproken van doodslag, maar in 2013 besloot de rechter dat de zaak overmoest, omdat niet duidelijk was wie van de twee mannen de scooter bestuurde. Het OM eist een celstraf van acht jaar.

Beslissende EK-wedstrijden voor groep B

Maandag valt de beslissing in groep B van het EK in Frankrijk. Om 21.00 treedt Rusland in Toulouse aan tegen Wales en speelt Engeland in Saint-Etienne tegen Slowakije. Engeland staat bovenaan en heeft de beste papieren om groepswinnaar te worden. Ook Rusland, dat onderaan staat met één punt, heeft nog de mogelijkheid om door te gaan op het EK.

Verdachte neersteken Rotterdamse krantenbezorgster voorgeleid

De rechter-commissaris beslist maandag onder meer of de 29-jarige man uit Schiedam langer vast moet blijven zitten. Hij wordt verdacht van het neersteken van de 51-jarige krantenbezorgster Anita van Dijk op 13 mei in Rotterdam-West. Zij overleed een week later aan haar verwondingen. De man wordt ook verdacht van een ander steekincident die dag in dezelfde buurt. De politie wil niets kwijt over de identiteit van de man.

En verder: 

- Is het maandag internationale dag van de vluchteling.

- Wordt de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn officieel geopend. Vorig jaar viel bij de plaatsing van een brugdeel een bouwkraan om. Vorige maand werd het brugdeel alsnog met succes geplaatst.

- Gaan op Urk naar verwachting de opnames van de Hollywood-film Dunkirk van start. Het is onduidelijk of alle grote namen die meespelen, onder wie zanger Harry Styles, ook daadwerkelijk naar Urk komen.

Weer en verkeer:

Maandag gaat het vanuit het westen langdurig regenen, vroeg in de ochtend al aan zee en rond het middaguur ook in het oosten. Mogelijk kan het op sommige plaatsen twaalf tot vijftien uur regenen. Op veel plaatsen valt 10 tot 20 mm. In de regen is het 16 of 17 graden. De zuidwestenwind waait matig tot aan zee soms krachtig met een windkracht tussen 4 tot 6.

Ook het verkeer ondervindt waarschijnlijk hinder van de regenval. De ANWB verwacht een natte ochtendspits met langere files dan gebruikelijk. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.