Wat tot nu toe bekend is over de dood van Labour-politica Jo Cox

Het Britse Labour-parlementslid Jo Cox is donderdag op 41-jarige leeftijd overleden nadat ze werd aangevallen door een man die haar neerschoot en stak. Een 52-jarige man is aangehouden. Dit is wat we tot nu toe weten over de zaak.

Cox overleed ter plekke aan de gevolgen van de aanval.

De Labour-policita was in de bibliotheek van Birstall, bij Leeds, voor een bijeenkomst met haar achterban. Buiten werd ze om 13.00 uur (lokale tijd) aangevallen door een man. Hij schoot op haar en stak haar met een mes. Uiteindelijk bleken de verwondingen fataal. Ze overleed ongeveer een uur later, zo maakte de politie later bekend. Aanvankelijk zei de politie nog dat ze in kritieke toestand verkeerde en naar het ziekenhuis was gebracht.

Ook een 77-jarige man werd aangevallen, maar zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend. In de buurt zijn wapens gevonden, waaronder een vuurwapen.

Kort na het incident is een 52-jarige man gearresteerd, hij wordt verdacht van moord.

De man, genaamd Thomas Mair, wordt zaterdag 18 juni voorgeleid bij de rechtbank in Londen. Hij is aangeklaagd voor moord. Daarnaast wordt hem ook het toedienen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd.

Ook wordt hij aangeklaagd voor wapenbezit met bedoelingen om een misdrijf te plegen en voor het in bezit hebben van een aanvalswapen

De verdachte had mogelijk een rechtsextremistisch motief.

De politie hield een grootschalig onderzoek om het motief voor de moord te achterhalen. De politie weet zeker dat Cox het doelwit was van de aanval. Volgens de politie had de dader waarschijnlijk een rechtsextremistisch motief en handelde hij alleen.

De verdachte riep zaterdag tijdens het begin van de rechtszaak "Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië". Mair antwoordde met deze woorden op de vraag van de rechter hoe hij heet. Zijn antwoord lijkt een politiek motief te verraden.

Cox werd gezien als een groot talent binnen de Labour-partij.

Cox zat sinds 2015 voor Labour in het Lagerhuis voor het district Batley and Spen. "Ze was een betrokken en zorgzaam parlementslid", zei premier David Cameron.

Ze is geboren in het Engelse Batley en studeerde in 1995 af aan de universiteit van Cambridge. Eerder werkte ze onder meer voor hulporganisatie Oxfam. Ze laat een man en twee kinderen achter.

Video: Maidenspeech neergeschoten Jo Cox in parlement

Het parlementslid werd eerder bedreigd.

Cox had bij de politie eerder melding gemaakt van bedreigingen. Naar aanleiding van dat onderzoek werd in maart al een man aangehouden. Cox had melding gemaakt van "kwaardaardige berichten" die zij via de mail had ontvangen.

De politie liet vrijdag echter weten dat deze verdachte niet de 52-jarige man was die Cox donderdag aanviel terwijl ze op campagne was voor het Brexit-referendum.

De campagnes voor en tegen Brexit zijn stopgezet.

Kort na de aanval staakten de partijen hun campagnes voor het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU. Ook vrijdag wordt er geen campagne gevoerd. Het referendum over het EU-lidmaatschap is op donderdag 23 juni.

Cox zelf zag een Brexit niet zitten. Zij zag het Verenigd Koninkrijk het liefst in de EU.

De politiek heeft met afschuw gereageerd op de moord. Premier Cameron noemt de dood van Cox een tragedie. Labour-leider Jeremy Corbyn zei "ernstig geschokt" te zijn door het nieuws. "De hele Labour-familie, en zeker het hele land, zijn in shock en hebben verdriet na de afschuwelijke moord op Jo Cox." 

Cox' echtgenoot Brendan Cox heeft een verklaring afgelegd, waarin hij onder meer zei:

"Jo geloofde in een betere wereld en daar vocht ze elke dag van haar leven voor met een enegrie en levenslust die de meeste mensen zou uitputten."

"Er zijn twee dingen die ze het liefst zou willen. De eerste is dat haar kinderen zouden baden in liefde en ten tweede dat we met zijn allen zouden vechten tegen de haat die haar vermoord heeft."

Het is voor het eerst sinds bijna 26 jaar dat een zittend Brits parlementslid gedood is door geweld.

Op 30 juli 1990 kwam Ian Gow om het leven nadat de IRA een bom onder zijn auto had gelegd.

Lees meer over:
Tip de redactie