Geen Brexit-campagne na dood Jo Cox, rechtszaak afpersen Jumbo

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Geen Brexit-campagne na dood Jo Cox

De Britse politiek heeft geschokt gereageerd op de dood van het 41-jarige Britse parlementslid Jo Cox, die donderdagmiddag werd gedood door een man. De campagnes vóór en tegen een Brexit zijn tot zeker zaterdag gestaakt. Het referendum over het EU-lidmaatschap wordt volgende week donderdag gehouden.

Mogelijk wordt ook meer bekend over het motief achter de aanval op de Labour-politica. Een 52-jarige man is aangehouden, nadat hij Cox bij een partijbijeenkomst in Birstall, bij Leeds, neerschoot en -stak. De politie doet nog volop onderzoek naar de zaak.

Man voor rechter voor afpersen en bedreigen Jumbo

De 51-jarige Alex O. wordt verdacht van het afpersen van Jumbo en het doen van verschillende bommeldingen in Groningse filialen van de supermarktketen. Bij twee vestigingen werden explosieven geplaatst, bij de ontploffing van een daarvan raakte een raam beschadigd. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor het versturen van een kaart met explosieve stoffen naar een filiaal in Zwolle. De man zelf ontkent de aantijgingen, zo bleek in januari tijdens de pro-formazitting voor de rechtbank in Groningen.

Italië en Spanje in actie op EK

Op het EK voetbal in Frankrijk staan vrijdag drie duels uit de groepsfase op het programma. In Groep E wordt in Toulouse om 15.00 uur Italië - Zweden gespeeld. Daarbij kan Italië zich na de eerdere zege op België (2-0) plaatsen voor de achtste finales. In Groep D treffen Tsjechië en Kroatië elkaar om 18.00 uur in Saint-Étienne. Om 21.00 uur speelt regerend Europees kampioen Spanje in Nice tegen Turkije, het andere duel in Groep D.

EU-ministers praten over aanpak belastingontwijking

De Europese ministers van Financiën en Economische Zaken praten vrijdag over een voorstel voor de aanpak van belastingontwijking. Volgens het voorstel moeten de belastingstelsels in de EU meer op elkaar worden afgestemd. Dit moet het voor multinationals moeilijker maken om via verschillende fiscale regelingen belastingen te ontwijken.

En verder: 

- Worden om 11.00 en 15.00 uur de eerste vrije trainingen ooit verreden op het stratencircuit van het Azerbeidzjaanse Baku. De race met onder meer Max Verstappen is zondag om 15.00 uur.

-Begint in Beekse Bergen in Hilvarenbeek de vierde editie van het festival Best Kept Secret, met onder meer Editors, Jamie XX, Beck en Wilco.

- En staat een hoorzitting in Los Angeles gepland over verlenging van het straatverbod dat Johhny Depp heeft gekregen, zodat hij uit de buurt van zijn ex-vrouw Amber Heard blijft. Ze zouden echter werken aan een overeenkomst en hebben gevraagd om uitstel.

Weer en verkeer:

Vrijdag is het wisselend bewolkt met de meeste buien in het zuiden en oosten van het land. Op sommige plaatsen valt veel regen. In het noordwesten en westen wordt het 's middags droger en zonniger. Het wordt 18 tot 21 graden. In het weekend is het koeler met zaterdag nog buien en zondag vrijwel droog weer. Na het weekend wordt het zomers, 20 tot 25 graden.

Volgens de ANWB zal nauwelijks sprake zijn van een ochtendspits, maar de verkeersdienst verwacht een zware avondspits vanwege de buien.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie