Dit is wat we weten over de aanslagen in Parijs

Frankrijk werd op vrijdagavond 13 november 2015 opgeschrikt door een reeks aanslagen, waarbij 130 mensen omkwamen. Zeker zeven terroristen werden gedood. 

De doden vielen bij schietpartijen en explosies op verschillende plaatsen in de stad.

Zeker 386 mensen raakten gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers zijn meerdere buitenlanders : twee Belgen, twee Roemenen, twee jonge Tunesische vrouwen, één Spanjaard, één Portugees, één Brit en meerdere Amerikanen. De slachtoffers hebben in totaal negentien nationaliteiten.

Drie Nederlanders zijn gewond geraakt, twee mannen en een vrouw. Twee van de Nederlanders raakten zwaargewond op straat toen zij vanuit een auto werden beschoten door terroristen. Het andere slachtoffer raakte op straat gewond bij concertzaal Bataclan.

In de concertzaal kwamen 89 mensen om het leven.

De aanvallers drongen Bataclan binnen tijdens een concert van Eagles of Death Metal. Meer dan honderd mensen werden gegijzeld. Vlak na middernacht bestormde de politie het theater en de gijzeling werd tegen 1.00 uur beëindigd. Vier aanvallers werden gedood. Bij het theater waren eerder op de avond ook schoten te horen.

Video: Mensen ontvluchten Bataclan via steeg

Bij Stade de France bliezen terroristen zichzelf op. 

In het stadion in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, speelde het Franse nationale elftal een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. De explosies waren in het stadion hoorbaar, maar de wedstrijd werd gewoon uitgespeeld.

Bij het Stade de France vielen drie doden en tientallen gewonden. Een van de daders wilde het stadion ingaan met een bomgordel om, maar werd tegengehouden. Vervolgens blies hij zichzelf op. 

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De terreurbeweging deed dat een dag na de aanslagen in een ongedateerde videoboodschap en een online gepubliceerd statement. In de verklaring die IS uitgaf, werd gezegd dat Frankrijk de aanslagen over zich heeft afgeroepen door doelen van IS in Syrië en Irak aan te vallen. Dat doet Frankrijk sinds 2014 in Irak en sinds september van dit jaar ook in Syrië.

Wereldleiders reageerden geschokt op de aanslagen.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de aanslagen een "schandalige poging om mensen te terroriseren". Hij en andere Europese leiders hebben Frankrijk hulp aangeboden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Duitsland zegt geschokt en verbijsterd te zijn. "We staan aan de kant van Frankrijk".

Ook minister-president Mark Rutte reageert geschokt. Hij noemt de aanslagen in de Franse hoofdstad "werkelijk afschuwelijk."

De Franse premier Manuel Valls sprak in een reactie harde taal. "Wij zullen deze vijand aanvallen om hem te vernietigen, in Frankrijk, maar ook in Syrië en in Irak. Wij zullen op hetzelfde niveau op deze aanval antwoorden, met grote vastbeslotenheid, met de wil om te vernietigen. En wij zullen deze oorlog winnen."

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow
Lees meer over:
Tip de redactie