De geruchten over de komst van een asielzoekerscentrum in de Gelderse plaats Geldermalsen zorgden eind vorig jaar voor veel onrust. Dit is wat we weten:

In december 2015 werd een raadsvergadering over de komst van een azc met 1.500 opvangplaatsen verstoord door relschoppers.

Tientallen tegenstanders verzamelden zich buiten de raadszaal. Relschoppers raakten slaags met de politie en de ME. De onruststokers gooiden onder meer flessen, straatstenen, betonblokken en vuurwerk naar de politie. Ook werd er een nitraatbom gegooid en er kwam vuurwerk in het gemeentehuis terecht. De raadsvergadering werd hierop onderbroken en de zaal moest worden ontruimd. 

Tientallen mensen werden aangehouden.

In totaal zijn er 44 arrestaties geweest. Veertien verdachten konden meteen na de rellen worden opgepakt, de rest kon worden aangehouden na het tonen van beelden. 32 van hen moesten voor de rechter verschijnen. Een deel van hen is al veroordeeld, onder meer tot celstraffen. Een ander deel moet nog worden veroordeeld

Bij de veroordelingen tot celstraffen sprak de rechter over een "een sfeer van geweld en intimidatie". 

Bovendien zag de rechter geen aanleiding om te veronderstellen dat de politie buitenproportioneel geweld gebruikte of zelf aanleiding gaf voor het geweld. Daarop hadden enkele verdachten zich beroepen.

De gemeente besloot de besluitvorming over de komst van een azc uit te stellen en wilde bekijken of het misschien zou kiezen voor een kleinschaligere opvang. 

Op 15 juni schreef de gemeenteraad in een open brief dat de komst van een azc "niet verstandig is" gezien de onrust die de besluitvorming hierover met zich mee bracht. Op basis van meningen uit de gemeente en de veel verwoorde zorgen over de politieke situatie, was de overgrote meerderheid van de gemeenteraad van mening dat er geen draagvlak is voor grootschalige opvang.

Ook een kleinschalige opvang ziet de gemeente inmiddels niet meer zitten.