Ontmoeting EU-voorzitter Juncker en Poetin, uitslag eindexamens

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 16 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Opnieuw verdachten Geldermalsen voor de rechter

Donderdag verschijnen opnieuw tien verdachten van rellen in Geldermalsen voor de politierechter. Maandag kregen vier relschoppers een gevangenisstraf opgelegd. De rellen braken in december uit bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum.

Britse confrontatie en Duitsland tegen Polen op EK

Op het EK voetbal in Frankrijk staat donderdag voor een aantal landen het tweede duel uit de groepsfase op het programma. In Groep B wordt in Lens om 15.00 uur Engeland - Wales gespeeld. In Groep C treffen Oekraïne en Noord-Ierland elkaar in Lyon om 18.00 uur. En om 21.00 uur speelt regerend wereldkampioen Duitsland in Parijs tegen Polen.

Uitspraak in zaak voorbereiding jihad

Terreurverdachte Mohammed G., een in Irak geboren Maastrichtenaar, hoort donderdag welke straf hij krijgt. G. werd in 2013 schuldig bevonden aan het plannen van een jihadreis naar Syrië. Hij werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en een jaar behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis. Vorig jaar werd G. opnieuw opgepakt omdat hij zich in Irak of Syrië bij IS zou hebben willen voegen. G. wilde een vals paspoort regelen en hij probeerde te trouwen om als partner mee te kunnen reizen naar het strijdgebied van IS. Tegen G. is drie jaar cel geëist.

Eerste ontmoeting Juncker en Poetin na instellen sancties

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, ontmoet donderdag de Russische president Vladimir Poetin in Sint-Petersburg. Hij is de eerste hooggeplaatste EU-functionaris die een bezoek aan Rusland brengt sinds de EU in 2014 sancties instelde tegen Rusland. De EU deed dat uit protest tegen de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. De sancties zullen ter sprake komen, stelt het Kremlin.

Hof EU besluit over status uitlenen e-books

Is het uitlenen van e-books door bibliotheken eigenlijk hetzelfde als het uitlenen van papieren boeken? De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie geeft daar donderdag een advies over uit in een proefprocedure van de Vereniging Openbare Bibliotheken. Zo'n advies is niet bindend, maar wordt in veel gevallen overgenomen door het Hof.

Uitslagen eindexamens

Scholieren die dit jaar eindexamen hebben gedaan horen donderdag tussen 13.00 uur en 19.00 uur of ze geslaagd zijn. Het gaat om alle scholieren van het VMBO, HAVO en VWO. Ook de scholieren die gezakt zijn krijgen dit donderdag te horen. Mogelijk kunnen toekomstige zakkende eindexamenkandidaten hun andere voldoendes mee nemen naar het volgende examen, zo werd woensdag bekend.

En verder: 

- Opent Disney een nieuwe locatie van themapark Disneyland in Shanghai.

- Debatteert de Tweede Kamer over de waardedaling van de woningen in Groningen door de gaswinning.

- Is er een bijeenkomst van de Eurogroep.

- En komt het CBS met cijfers over de werkloosheid in mei.

Weer en verkeer:

Ten opzichte van woensdag verandert er weinig in het weerbeeld voor donderdag. Wel is het in de ochtend op de meeste plekken droog en laat de zon zich soms even zien. Daarna neemt de bewolking weer toe en is er opnieuw kans op buien, mogelijk ook met onweer. Het wordt tussen de 17 en 21 graden.

In de vroege ochtend is er kans op mist. Het verkeer kan daar mogelijk hinder van ondervinden. 's Middags kan het verkeer vooral in het zuiden last hebben van zware buien. Verder verwacht de ANWB voor donderdag een normale spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie