In de zomer en het najaar dienen diverse rechtszaken tegen zes agenten die er van worden verdacht mede verantwoordelijk te zijn voor de dood van de donkere Amerikaan Freddie Gray in april vorig jaar. Waar draaien de zaken precies om?

Freddie Gray overleed aan verwondingen die hij opliep op de dag van zijn arrestatie.

De 25-jarige Freddie Gray werd op 12 april 2015 gearresteerd omdat hij volgens de politie een illegaal steekwapen op zak zou hebben. Hij werd naar het politiebureau vervoerd in een busje, maar bij aankomst kon Gray niet meer ademhalen of praten. Hij belandde in een coma en werd naar een ziekenhuis vervoerd, maar stierf een week later, primair aan de gevolgen van een gebroken nekwervel.

Er is veel onduidelijkheid over de behandeling van Gray bij zijn arrestatie.

De doodsoorzaak en de gebeurtenissen tijdens de busrit waren schimmig. Mogelijk zou er onnodig geweld gebruikt zijn bij zijn arrestatie. Daarom besloot de politie de zes agenten te schorsen en werd een onderzoek ingesteld naar eventueel geweld tegen Gray. De zes agenten stelden echter dat er geen geweld gebruikt was.

Ook bestaat de mogelijkheid dat Gray zijn verwondingen opgelopen heeft na zijn arrestatie, in het busje. De agenten worden daarmee in verband gebracht omdat ze Gray geen veiligheidsgordel omgedaan zouden hebben toen hij geboeid in het busje zat. Dit is wel verplicht wanneer een verdachte wordt vervoerd. Het voorschrift was een week voor de aanhouding van Gray verplicht gesteld, na diverse incidenten waarbij verdachten die geen gordel droegen verwondingen hadden opgelopen.

De lijkschouwer constateerde later dat Gray zijn dodelijke verwondingen tijdens de busrit had opgelopen.

Deze conclusie maakte van de zes agenten verdachten, die mogelijk doodslag of zelfs moord kon worden verweten. Uit hun getuigenverklaringen kwam wel naar voren dat zij hem voor zijn verzet bij de aanhouding een 'wilde rit' hadden gegeven. Hard optrekken en abrupt stoppen kan dan tot het gevolg hebben dat de geboeide verdachte in het busje alle kanten op valt.

Justitie heeft de zes agenten voor verschillende vergrijpen aangeklaagd.

Justitie heeft op basis van de bewijzen en de verklaringen van de agenten aanklachten voor alle zes de agenten geformuleerd. De aanklachten varieerden van doodslag tot illegale arrestatie; Gray zou al zijn opgepakt voordat de agenten überhaupt konden weten dat hij een mes bij zich had.

De dood van Gray leidde tot enorme rellen.

In eerste instantie beperkten de protesten zich tot Baltimore. Demonstraties in de Amerikaanse stad mondden uit in rellen en plunderingen.

Maar ook in een aantal andere steden overleden in 2014 en 2015 vaker donkere verdachten in situaties waarbij vragen ontstonden over de integriteit van blanke agenten.

Een blanke agent in Ferguson schoot de ongewapende donkere tiener Michael Brown dood. In North Charleston schoot een blanke agent de donkere tiener Walter Scott in de rug. En in New York stierf de donkere veertiger Eric Garner doordat een blanke agent hem na een klein vergrijp in een wurggreep had genomen.

Demonstraties in diverse grote steden volgden.

Twee agenten zijn vrijgesproken. 

Edward Nero, een van de zes agenten, werd in mei 2016 tijdens het tweede proces over zijn schuld vrijgesproken. De zaak tegen agent William Porter werd in december opgeheven omdat de jury het niet eens kon worden over zijn schuld. Hij moet in september opnieuw voorkomen.

Ook Caesar Goodson, de bestuurder van het busje, is eind juni 2016 vrijgesproken van alle aanklachten.  De rechtszaken tegen de drie andere agenten staan voor de komende maanden op de agenda.

De 41-jarige Brian Rice is half juli vrijgesproken van alle aanklachten. Hij had de hoogste rang van alle aangeklaagde agenten die betrokken waren bij de dood. Hij werd aangeklaagd voor doodslag, roekeloze mishandeling en wangedrag onder werktijd omdat hij de veiligheidsriem niet had omgedaan bij Gray.