Nederlandse staking piloten EasyJet, WHO bijeen om Zikavirus

Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 14 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Laatste voorverkiezingen Verenigde Staten

Dinsdag staan de allerlaatste voorverkiezingen op het programma in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Democratische kiezers gaan naar de stembus in District of Columbia (D.C.). De uitslag doet er echter weinig meer toe. Bernie Sanders kan Hillary Clinton niet meer inhalen in de strijd om de Democratische nominatie.

WHO bijeen om Zikavirus

Het noodpanel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt dinsdag bijeen om de uitbraak van het Zikavirus te bespreken. Experts zullen de laatste bevindingen bespreken en bepalen of Zika nog steeds moet worden beschouwd als een internationale noodsituatie, of dat dit moet worden "aangepast of aangesterkt".

Nederlandse staking piloten EasyJet

Piloten van prijsvechter EasyJet die in Amsterdam gestationeerd zijn, leggen dinsdag tussen 6.00 uur en 14.00 uur het werk neer. Zij protesteren met hun actie tegen het uitblijven van een "acceptabele cao". De piloten vinden dat ze te veel vlieguren per maand moeten maken voor het salaris dat ze ontvangen. Ook zijn er strubbelingen rond doorbetaling bij ziekte en de pensioenbijdrage. Passagiers wordt aangeraden om de status van een vlucht van en naar Amsterdam voor vertrek online te controleren.

Eerste EK-wedstrijd Portugal

Op het EK voetbal in Frankrijk staan dinsdag de laatste twee duels uit de openingsronde van de groepsfase op het programma. In Groep F wordt om 18.00 uur in Bordeaux Oostenrijk - Hongarije gespeeld. In dezelfde groep treffen Portugal en IJsland elkaar om 21.00 uur in Saint-Étienne.

Veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt dinsdag geveild. De veiling wordt gezien als de start van het haringseizoen. De opbrengst van de veilig gaat dit jaar naar de stichting Het Vergeten Kind. Vorig jaar bracht de traditionele veilig van het eerste vaatje 53.000 euro op.

En verder:

- Wordt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump 70 jaar oud.

- Geeft koning Willem-Alexander in Amsterdam het startsein voor Wereld Bloeddonordag.

- Geeft Bruce Springsteen een concert op het Malieveld in Den Haag.

Weer en verkeer:

Net als maandag is het dinsdag opnieuw wisselvallig met buien en kans op onweer. Het wordt tussen de 18 en 20 graden. De komende dagen verandert er weinig in het weerbeeld.

Tijdens de ochtendspits kan het verkeer in het oosten van het land last hebben van de buien. Tijdens de avondspits wordt drukte verwacht op de wegen rond Den Haag vanwege het concert van Bruce Springsteen. Verder verwacht de ANWB een normale spits voor dinsdagavond.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie