Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Rechtszaak rellen Geldermalsen

De eerste vier van de in totaal 32 verdachten van de rellen in Geldermalsen staan maandag voor de rechter. De rellen ontstonden in december vorig jaar tijdens de raadsvergadering waar een besluit genomen moest worden over de opvang van asielzoekers in Geldermalsen. De verdachten die maandag terechtstaan is openlijke geweldpleging en bedreiging ten laste gelegd. Tegen de vier heeft het Openbaar Ministerie celstraffen van een half jaar tot een jaar geëist.

Spanje speelt eerste duel op EK, België treft Italië

Op het EK voetbal in Frankrijk staan maandag drie duels op het programma. In Groep D wordt om 15.00 uur in Toulouse Spanje - Tsjechië gespeeld. In Groep E treffen Ierland en Zweden elkaar om 18.00 uur in Parijs. In Lyon staat om 21.00 uur met Italië - België de belangrijkste wedstrijd van de dag op het programma.

Oscar Pistorius opnieuw voor de rechter

De Zuid-Afrikaanse topsporter Oscar Pistorius moet maandag in zijn land opnieuw voor de rechter verschijnen. Pistorius, die eerder al veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp, staat dit keer terecht voor moord. Aanklagers die in beroep zijn gegaan tegen zijn eerdere veroordeling, vinden dat Pistorius vijftien jaar cel moet krijgen, omdat hij zijn vriendin met voorbedachte rade van het leven zou hebben beroofd toen hij haar neerschoot in de badkamer van hun huis. Pistorius heeft altijd volgehouden dat het een ongeluk was en zijn vriendin aanzag voor een inbreker.

Zaak Nederlandse vrouw in Qatar

Een rechtbank in Qatar behandelt maandag de zaak van een 22-jarige Utrechtse vrouw die in Qatar in de cel zit sinds ze in maart aangifte deed van verkrachting. Ze was met een vriendin op vakantie in het emiraat in het Midden-Oosten. Iemand zou wat in haar drankje hebben gedaan waarna de vrouw, naar eigen zeggen, wakker werd in een onbekend appartement. Toen de Utrechtse bij de politie aangifte wilde doen, werd ze aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, een strafbaar feit in Qatar.

Maandrapport over olie

OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, komt maandag met het maandelijkse rapport over de stand van zaken in de oliebranche. Vorige maand voorspelde de organisatie dat het mondiale overschot waarschijnlijk kleiner uitvalt dan eerder verwacht. Dit komt doordat de vraag naar olie in India en andere opkomende economieën is toegenomen.

En verder:

- Komt het Centraal Bureau voor de Statistiek met cijfers over het aantal Polen dat in Nederland woont.

- Brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een streekbezoek aan Noordwest-Friesland.

- Is het de internationale dag tegen discriminatie en uitsluiting van albino's; een groep die op veel plaatsen op de wereld nog altijd nauwelijks geaccepteerd wordt.

Weer en verkeer:

Maandag verloopt wisselvallig en er zullen geregeld buien vallen. Lokaal gaan de buien soms ook gepaard met onweer. Het wordt tussen de 17 en 20 graden.

Mogelijk heeft het verkeer maandag last van de regen. Desondanks voorziet de ANWB een normale spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.