Staking piloten Air France, kwalificatie voor Grand Prix in Canada

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 11 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Drukte op de wegen

De ANWB verwacht komend weekend drukte op de Nederlandse wegen vanwege enkele grote evenementen. In Limburg zal Pinkpop naar verwachting zorgen voor files op de A2 en A76 en op de N-wegen rond Heerlen. In de richting van Friesland zal er ook meer verkeer dan gebruikelijk zijn vanwege de Luchtmachtdagen en Oerol. Hierdoor wordt het waarschijnlijk druk op de A31/N31 en A32 richting Leeuwarden en Harlingen.

Tweede dag EK voetbal

Op het EK voetbal in Frankrijk staan zaterdag drie duels op het programma. In Groep A wordt om 15.00 uur in Lens Albanië- Zwitserland gespeeld. In Groep B treffen Wales en Slowakije elkaar om 18.00 uur in Bordeaux. In Marseille staat om 21.00 uur met Engeland - Rusland, de belangrijkste wedstrijd van de dag, op het programma.

Staking piloten Air France

Ruim een kwart van de piloten van Air France begint zaterdag aan een staking vanwege het voortslepende conflict met het bestuur van Air France. Ze kunnen het niet eens kunnen worden over kostenbesparingen binnen de Franse tak van luchtvaartgroep Air France-KLM. Ook zijn de piloten boos over een in hun ogen onevenredig verdeelde groei van de vluchten binnen de luchtvaartgroep. In Nederland is er vanwege kostenbesparingen namelijk momenteel meer groei dan in Frankrijk, terwijl de piloten vinden dat deze groei in beide landen gelijk op moet gaan. De staking treft ongeveer 20 procent van de vluchten en valt samen met het EK in Frankrijk. De staking duurt naar verwachting tot 14 juni. 

Kwalificatie Grand Prix van Canada

Zaterdag staat in Montreal de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada op het programma. Voor Max Verstappen is het een kans om zijn mislukte kwalificatie tijdens de afgelopen race in Monaco recht te zetten. Daarvoor heeft hij dit weekeinde een verbeterde Renault-motor ter beschikking. De kwalificatie begint om 19.00 uur (Nederlandse tijd). De race start zondag om 20.00 uur.

En verder:

- Gaat de tweede dag van Pinkpop van start met optredens van onder andere Rammstein, Doe Maar, James Morrisson en Matt Simons. 

- Doet een rechter uitspraak in de zaak tegen een 94-jarige kampbewaarder van Auschwitz. Hem is medeplichtigheid bij de moord van honderdduizend personen ten laste gelegd. 

- Viert de Britse koningin Elizabeth haar negentigste verjaardag met de traditionele parade Trooping the Colour en een balkonscène op Buckingham Palace. 

- En is de start van de ronde van Zwitserland

Weer:

Zaterdag zijn er veel wolkenvelden, maar op sommige momenten laat de zon zich ook zien. Het blijft overwegend droog. Temperaturen lopen uiteen van 17 tot 22 graden. Vanaf zondag is er meer kans op regen. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie