Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

EK 2016 van start

Vrijdag gaat het EK voetbal van start in Frankrijk, met het openingsduel tussen het thuisland en Roemenië. De wedstrijd begint om 21.00 uur, met voorafgaand een uitgebreide openingsceremonie. De Franse dj David Guetta geeft een optreden tijdens de show, die om 20.00 uur begint. Het toernooi duurt tot en met 10 juli en heeft voor het eerst het niet geringe aantal van 24 deelnemers, van toplanden als Duitsland en Spanje tot debutanten als Noord-Ierland, Wales en Albanië. Nederland wist zich ondanks een vrij eenvoudige kwalificatiepoule niet te plaatsen.

Uitspraak over degradatie FC Twente

De rechter doet vrijdagmiddag om 14.00 uur uitspraak in in het kort geding tussen FC Twente en de KNVB, dat eind mei in de rechtbank van Utrecht werd behandeld. De club had het kort geding aangespannen tegen de KNVB om de verplichte degradatie naar de Jupiler League ongedaan te krijgen. FC Twente verzet zich tegen degradatie naar de Jupiler League. Zowel FC Twente als de KNVB kan tegen de uitspraak in beroep gaan. Ook de beroepscommissie van de KNVB buigt zich nog over de straf.

Uitvaart bokslegende Muhammad Ali

De uitvaart van de sportlegende in zijn geboorteplaats Louisville zal een grote bijeenkomst worden waarbij alle religies van de wereld aanwezig zijn. Ook zijn er sprekers als oud-president Bill Clinton en de komiek Billy Crystal. De dienst wordt voorafgegaan door een processie. Die voert de kist met het stoffelijk overschot van Ali door zijn geboortestraat, de buurt waar hij opgroeide en eindigt op de plek waar hij als olympisch kampioen in 1960 werd gehuldigd. Donderdag vond er in Louisville al een islamitische rouwdienst plaats voor de op 3 juni overleden bokser.

Utrechtse serieverkrachter opnieuw voor de rechter

De Utrechtse serieverkrachter Gerard T., die in februari werd veroordeeld tot 16 jaar cel vanwege drie verkrachtingen in 1995 en 2001, staat vrijdag opnieuw voor de rechter. T. is tegen zijn straf in beroep gegaan, volgens zijn advocaat deugt het dna-bewijs namelijk niet. Vrijdag is de eerste regiezitting van het hoger beroep. 

Luchtmachtdagen van start ondanks crash straaljager

Wel benadrukte burgemeester Fred Crone van Leeuwarden donderdagavond dat de vliegstunts niet boven het publiek en niet boven de bebouwde kom plaatsvinden. Donderdagmiddag botste twee toestellen van het Zwitserse stuntteam Patrouille Suisse tijdens een oefening tegen elkaar. Een F-5 crashte hierdoor, de piloot gebruikte zijn schietstoel en kwam met de schrik vrij.

Uitreiking Zilveren Nipkowschijf

Vrijdagmiddag wordt de Zilveren Nipkowschijf, de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse televisieprogramma, uitgereikt. Alle geselecteerde programma's, Zondag met Lubach, Langs de oevers van de Yangtze en De Hokjesman, werden door de VPRO uitgezonden.

En verder:

- Zijn in het Canadese Montreal de vrije trainingen voor de Grand Prix van Canada. Max Verstappen rijdt zijn derde race voor Red Bull Racing en probeert zich te herstellen van een slecht weekend in Monaco.

- Doet het hof uitspraak in de Kralingse Bos-moorden uit 1993, er is twintig jaar cel geëist.

- En gaat de 47e editie van Pinkpop van start en begint het Oerol-festival op Terschelling.

Weer en verkeer:

Vrijdag ontstaan er vanuit het westen steeds meer wolken. Mogelijk valt er in de avond in het westelijk deel van het land een spat regen. 's Middags is het zo'n 17 tot 22 graden. De wind draait naar noordoost en is meest matig. 

De ANWB verwacht voor vrijdagochtend een lichte ochtendspits. Wel kan het in de loop van de ochtend wat drukker zijn in Leeuwarden en rondom Landgraaf in verband met de Luchtmachtdagen en Pinkpop. Voor de avond verwacht de verkeersdienst een normale spits.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.