Inflatiecijfer mei, hoger beroep in Haags jihadproces

Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Inflatiecijfer mei

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt bekend hoe het in mei met de inflatie in Nederland gesteld was. In april bleek de inflatie gedaald te zijn naar 0 procent. Europees statistiekbureau Eurostat liet onlangs al weten dat het prijsniveau in de eurozone in mei uitkwam op -0,1 procent. De inflatie in de eurolanden bevindt zich al een tijd op een te laag niveau. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert met verschillende maatregelen de inflatie aan te wakkeren. 

Hoger beroep Haags jihadproces

Donderdag dient het hoger beroep tegen verdachte F. in het Haagse jihadproces. Zij wordt er van verdacht meerdere personen te hebben geworven voor de gewapende (terroristische) strijd in Syrië. Ook zou zij zich schuldig hebben gemaakt aan het opruien tot een terroristisch misdrijf en het verspreiden en het in voorraad hebben van geschriften, afbeeldingen en bestanden waarin wordt opgeruid tot een terroristisch misdrijf. De rechtbank oordeelde echter eerder dat ze twee vrouwen heeft overgehaald om naar het land te reizen om te trouwen met jihadstrijders en dat is geen strafbaar feit.

Uitspraak in zaak verkrachtingen Velsen

Een 45-jarige man uit Velsen wordt verdacht van verkrachting en aanranding van acht jongens in de leeftijd van 14 tot 21 jaar. Hij zou de jongens afhankelijk van hem gemaakt hebben door voor hen een werk- of stageplek te hebben geregeld, evenals woonruimte, geld voor levensonderhoud en alcohol of drugs. Tegen de man is zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Nieuwe zitting in Amerikaanse zaak rond Freddie Gray

Na eerdere zittingen waarbij niemand veroordeeld werd, start donderdag opnieuw een zitting in de zaak rond de dood van de donkere Amerikaanse Freddie Gray. Een van de politieagenten, die als enige belast is met poging tot moord, staat terecht samen met de bestuurder van de politieauto waarin Gray na zijn arrestatie dusdanig gewond raakte, dat hij overleed. Gray zou de agenten nog om hulp gevraagd hebben, maar de agenten zouden daar niet op gereageerd hebben. De zaak veroorzaakte hevige rellen in Baltimore, een stad ten noorden van Washington.

Onthullingen nieuwe producten Lenovo

Lenovo houdt in San Francisco zijn Tech World-conferentie. Daar wordt de eerste smartphone met de futuristische Project Tango-technologie van Google aangekondigd. Ruim een jaar geleden presenteerde Google voor het eerst Project Tango en werd een experimentele tablet met de dieptecamera beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars. Met de techniek is het mogelijk om virtuele figuren in de echte wereld te tonen.

En verder:

- Wordt Kiki Bertens in haar woonplaats gehuldigd vanwege haar prestaties tijdens Roland Garros. 

- Komt Dafne Schippers in actie op de 200 meter tijdens de Diamond League in Oslo. 

- Heeft de Democratische presidentkandidaat Bernie Sanders een afspraak met de huidige Amerikaanse president Obama. 

- Geeft koningin Máxima het startsein voor de negende editie van Burendag. 

Weer en verkeer:

Donderdag laat de zon zich geregeld zien. Wel is het koeler dan begin deze week met temperaturen tussen de 17 en 22 graden. Na donderdag neemt de kans op bewolking verder toe. 

De ANWB verwacht voor donderdag een normale spits. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie