EK-programma 10 juni: Gastland Frankrijk opent toernooi

Het EK in Frankrijk gaat vrijdag van start met de wedstrijd Frankrijk tegen Roemenië. Verder staan er geen duels op het programma.

21.00 uur, Stade de France in Parijs: Frankrijk-Roemenië
De vijftiende editie van het EK begint voor de Fransen in poule A met een wedstrijd tegen Roemenië. Het gastland geldt als een van de favorieten voor de eindzege en op basis van de geschiedenis is dat meer dan terecht. De vorige drie keer dat Frankrijk een groot toernooi organiseerde (het EK van 1984, het WK van 1998 en de Confederations Cup in 2003) werd het winnend afgesloten.

Weetje over de wedstrijd 
De in Parijs geboren N'Golo Kanté en Kingsley Coman komen in een bijzonder rijtje als ze vrijdag in Parijs scoren tegen Roemenië. In de historie van het EK lukte het maar acht spelers om een EK-treffer te maken in hun geboortestad, onder wie de Amsterdammer Patrick Kluivert op het EK 2000 tegen Frankrijk. De andere zeven zijn de Duitser Olaf Thon (1988, Gelsenkirchen), de Engelsman Teddy Sheringham (1996, Londen), de Belg Emile Mpenza (2000, Brussel), de Portugees Rui Costa (2004, Lissabon), de Portugees Maniche (2004, Lissabon), de Zwitser Hakan Yakin (2008, Basel) en Robert Lewandowski (2012, Warschau).

De Portugees Jorge Andrade heeft de twijfelachtige eer ooit een eigen doelpunt te hebben gemaakt in zijn geboortestad. De verdediger uit Lissabon werkte de bal in de halve finale in 2004 tegen Nederland achter zijn eigen doelman Ricardo.

Spelers om in de gaten te houden 
De pas 23-jarige Paul Pogba wordt door menigeen getipt als de beste Franse speler van het toernooi. De middenvelder koppelt kracht en loopvermogen aan een fabelachtige techniek en wordt qua stijl daarom gezien al een kruising tussen Zinedine Zidane en Patrick Vieira, die in 2000 Europees kampioen werden met Frankrijk. 

Voor ons Nederlanders is Lucian Sanmartean de opvallendste naam aan Roemeense kant. De begaafde technicus speelde bijna tien jaar geleden voor FC Utrecht, al kwam hij door blessureleed niet verder dan zestien Eredivisiewedstrijden. Als 36-jarige speler van Ittihad FC uit Saoedi-Arabië debuteert hij nu op een groot toernooi.

Programma zaterdag 11 juni

15.00 uur, Lens: Zwitserland-Albanië (groep A)
18.00 uur, Bordeaux: Wales-Slowakije (groep B)
21.00 uur, Marseille: Engeland-Rusland (groep B)

Bekijk het volledige programma van het EK

NUwerk

Tip de redactie