Finale Roland Garros en Zwitserland stemt over basisinkomen

Wat gaat er zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Finale Roland Garros

Novak Djokovic en Andy Murray spelen zondag de finale in het heren enkelspel op Roland Garros. De wedstrijd op het Grand Slam-toernooi in Parijs begint naar verwachting om 15.00 uur. Djokovic, de Servische nummer één van de plaatsingslijst, versloeg vrijdag Dominic Thiem uit Oostenrijk. Andy Murray uit Schotland was op zijn beurt te sterk voor de Zwitser Stan Wawrinka. Het is de zesde opeenvolgende keer dat Djokovic een Grand Slam-finale speelt, Murray speelt voor het eerst de finale op Roland Garros. Zaterdag won Garbine Muguruza de finale bij de vrouwen.

Zwisterland stemt over invoering basisinkomen

Inwoners van Zwitserland gaan zondag naar de stembus om zich uit te spreken over het basisinkomen. Voorstanders van een basisinkomen voor iedere Zwitser hebben meer dan 100.000 handtekeningen verzameld om dit referendum mogelijk te maken. Een actiecomité pleit voor een basisinkomen van omgerekend zo'n 2.200 euro per maand in de vorm van een soort uitkering, zonder dat daar een tegenactie voor geleverd hoeft te worden. Als de Zwitsers voor stemmen, moeten er wijzigingen doorgevoerd worden in de wet. In peilingen lijken de voorstanders voor het plan echter in de minderheid.

Verkiezingen wereldwijd

In verschillende landen worden zondag verkiezingen gehouden. In Italië gaan mensen in veel gebieden naar de stembus voor gemeenteraadsverkiezingen, onder andere in grote steden als Rome en Milaan. Ook in Roemenië zijn er zondag gemeenteraadsverkiezingen. In Peru gaan mensen naar de stembus om de eindstrijd tussen de presidentskandidaten te beslechten en in Puerto Rico is er een caucus voor de Democraten.

En verder:

- Wordt er in Utrecht gedemonstreerd tegen de verbreding van de snelweg A27.

- Is het zondag Wereld Milieudag.

- Wordt in Kamp Vught het transport van ruim 12.000 kinderen naar concentratiekampen in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Weer: 

In de nacht van zaterdag op zondag is het op de meeste plaatsen droog. Zondag verloopt op de meeste plaatsen ook droog en zonnig bij temperaturen tussen de 23 en 27 graden. In de loop van de middag kan er in het zuiden wel een enkele bui vallen, mogelijk met onweer.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

NUwerk

Tip de redactie