Finale vrouwen Roland Garros, wateroverlast in West-Europa

Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Finale vrouwen Roland Garros

Serena Williams en Garbine Muguruza spelen zaterdag de finale in het dames enkelspel op Roland Garros. De wedstrijd op het Grand Slam-toernooi in Parijs begint naar verwachting om 15.00 uur. Williams, de Amerikaanse nummer één van de plaatsingslijst, versloeg vrijdag Kiki Bertens. Muguruza uit Spanje was op haar beurt te sterk voor Samantha Stosur. 

West-Europa kampt met wateroverlast

Delen van Nederland, België, Duitsland en Frankrijk hebben al meerdere dagen te maken met veel regen, wat zorgt voor grote overlast en zelfs levens heeft geëist. Ook het verkeer in West-Europa heeft veel last van de enorme regenval. Weg- en spoorverbindingen zijn afgesloten. De Seine in Parijs heeft de hoogste waterstand sinds 1910. De Franse regering heeft voor zichzelf noodopvang geregeld voor het geval de rivier overstroomt. Laaggelegen straten zijn afgesloten en een aantal musea is uit voorzorg gesloten.

Ledenraad PvdA stemt over motie kinderpardon

In Nieuwegein komt de ledenraad van de PvdA bijeen. Hier zal onder andere een politiek gevoelige motie in stemming gebracht worden, namelijk om het kinderpardon te verruimen. De VVD is hier fel op tegen dus het aannemen van de motie zou de Kamerfractie en partijleider Diederik Samsom in een lastig pakket brengen.

Nederland oefent in Wenen tegen Oostenrijk

Het Oranje van bondscoach Danny Blind speelt zaterdag in het Ernst Happel Stadion in Wenen tegen Oostenrijk. Het duel begint om 20.30 uur.  Daley Blind doet door een kuitblessure niet mee. Eerder was al bekend dat Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben en Wesley Sneijder niet aanwezig zijn.

Herdenking bloedbad Tiananmenplein

Met een nachtwake wordt het bloedbad van 1989 herdacht, toen soldaten een studentenprotest op het Tiananmenplein in Peking meedogenloos neersloegen. Naar schatting 2.500 mensen werden die dag gedood door het communistische regime. China erkent de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen nog altijd niet.   

En verder:

- Is zaterdag de 42e editie van de EO Jongerendag, het grootste christelijke jongerenevent van Europa. Onder meer staatssecretaris Sander Dekker (Media) brengt een bezoek.

- En is het open dag in vier metrostations die gebouwd worden voor de Noord/Zuidlijn in Amsterdam: metrostations Vijzelgracht, Rokin, Amsterdam Centraal en (eind)station Noord openen hun deuren voor publiek.

Weer: 

Na opnieuw enkele stevige onweersbuien in het oosten en noorden, wordt het later vrijdagavond of -nacht op de meeste plaatsen weer droog. Zaterdag schijnt de zon geregeld, maar in het zuiden zijn er meer wolken en vooral daar ontstaan later op de dag weer buien, soms met onweer. Ook zondag heeft de zuidelijke helft van het land de grootste kans op buien. Het wordt dit weekend 20 tot 27 graden.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie