Bertens in halve finale Roland Garros, verhoor Demmink in Rolodex-zaak

Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 3 juni 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier. 

Kiki Bertens treft Serena Williams in halve finale Roland Garros

Voor het eerst sinds 1977 heeft een Nederlandse de halve finale gehaald van een Grand Slam-toernooi in het enkelspel (Betty Stöve op de US Open). Bertens versloeg in de kwartfinale in twee sets de Zwitserse Timea Bacsinszky (7-5 en 6-2). Daarbij liep ze echter een kuitblessure op, waar haar coach Raemon Sluiter zich ernstige zorgen over maakt. Het is nog de vraag of Bertens op tijd hersteld is. Als dat zo is, speelt ze vrijdag om 13.00 uur in de halve finale tegen Serena Williams, die Yulia Putintseva versloeg in drie sets.

Getuigenis Demmink in Rolodex-zaak

Bij de rechtbank in Amsterdam staan in de zaak rond kindermisbruik door hooggeplaatste ambtenaren vrijdag nieuwe verhoren op de planning, waaronder die van Joris Demmink, oud-topman van het ministerie van Justitie. Ook twee oud-rechercheuren worden verhoord. De rechtbank heeft ook oud-officier van justitie Fred Teeven opgedragen onder ede te getuigen, hij leidde destijds het onderzoek, maar de VVD-politicus en het Openbaar Ministerie (OM) zijn daartegen in beroep gegaan.

Verwachtingen CPB over economische groei

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert vrijdag om 9.00 uur zijn verwachtingen over de economische groei in 2016 en 2017. Ook gaat het CPB in de juniraming onder meer in op wat er zal gebeuren met de koopkracht, de inflatie, de werkloosheid, de overheidsschuld en het begrotingstekort. Bij een eerdere raming ging het CPB uit van 1,8 procent economische groei in 2016 en een groei van 2 procent in 2017.

Israël-Palestina-top in Parijs

In Parijs komen ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor besprekingen over Israël en Palestina. De top in Parijs geldt als opmaat naar een vredesconferentie die Frankrijk later dit jaar wil organiseren. Bij die top moeten straks ook hoge vertegenwoordigers van Israël en Palestina aanwezig zijn - die zullen vrijdag nog niet bij de besprekingen in Parijs zijn.

Maximumsnelheid naar 130 op groter deel A2

Op het gehele traject van de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam geldt vanaf vrijdag tussen 19.00 en 06.00 uur één maximumsnelheid. Het traject tussen tussen Holendrecht en Vinkeveen wordt ook verhoogd tot 130 kilometer per uur. Overdag mag op de A2 niet harder dan 100 kilometer per uur worden gereden.

En verder:

- Blijft het Louvre in Parijs dicht om de evacuatie van kunstwerken mogelijk te maken als het water in de Seine verder stijgt. Donderdag gingen de deuren van het beroemde museum dicht.

Staat een man uit Dordrecht voor de rechter voor het bedreigen van onder meer premier Rutte en minister Asscher via Facebook.

- En opent sterrenkok Sergio Herman een friteszaak in Den Haag, de eerste van vijf vestigingen.

Weer: 

Pas donderdagavond laat en in de nacht nemen de buien in aantal en intensiteit af. Ook vrijdag vallen er verspreid over het land buien, die opnieuw onweer, hagel en veel regenwater kunnen opleveren. De zon schijnt ook van tijd tot tijd. Het wordt 's middags 21 tot 25 graden. In het weekend worden de buien minder zwaar en schijnt de zon vaker. Met 22 tot 26 graden is het enigszins zomers.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.

Tip de redactie